- Ble sensurert etter homokritikk

Kjell Nordström raser mot Frelsesarmeen etter intervju.

(Dagbladet.no): - Jeg føler meg sensurert. Når noen tar fra deg meningene dine er det sensur, sier Nordström til Dagbladet.

I går raste han på homomagasinet Blikks nettsider. I høst ble han intervjuet av Krigsropet, som eies og drives av Frelsesarmeen. Under intervjuet kritiserte han organisasjonens behandling av homofile, men uttalelsene ble for sterk kost for magasinet.

Da Nordström mottok sitatene sine til gjennomlesning, var deler av meningene hans om Armeens behandling av homofile fjernet. Nordström kjente seg ikke igjen i budskapet.

- Forfattet nytt sitat

Nordström er homofil og personlig kristen, og har selv vært med i Frelsesarmeen. Han synes det er trist at det ikke er takhøyde til å diskutere homofiliproblematikken i organisasjonen offentlig. Her er sitatet magasinet ikke ville trykke:

«Når det gjelder debatten rundt Frelsesarmeen og homofili opplevde jeg selv Armeen som raus og inkluderende, men jeg blir provosert når jeg ser at man i arméen forskjellsbehandler sine egne på grunn av seksuell legning og ikke ser at det viktigste budskapet Jesus kom med, er at kjærligheten er størst av alt. Det finnes ikke kjærlighet av første og andre rang.»

Magasinet stiller et ultimatum; for at artikkelen skal publiseres må Nordström moderere meningene sine på trykk.

Dagbladet har fått tilgang til e-post-korrespondansen mellom designeren og Krigsropets redaksjon. Fordi redaksjonen synes Nordströms uttalelser om diskriminering av homofile blir for krasse, forfatter journalisten et forslag til hvordan sitatet fra Nordström må se ut for at det skal kunne trykkes.

- Ble sensurert etter homokritikk

Her er journalistens forslag til sitat:

«Når det gjelder debatten rundt Frelsesarmeen og homofili opplevde jeg selv Armeen som raus og inkluderende, og ble derfor overrasket over debatten som kom i Norge. Jeg håper Frelsesarmeen fortsetter å være tro mot grunntanken og historien sin, mot kjærligheten og det å være banebrytende.»

- Jeg oppfattet det som et ultimatum at jeg måtte godta endringene for at saken skulle trykkes. De var ikke villige til å godta mine endringer, og derfor ble artikkelen trukket, sier Nordström til Dagbladet.

Vil ikke skade

- Krigsropet kan selvfølgelig trekke intervjuet, men de kan ikke fortelle meg hva jeg skal mene om ting, fortsetter han.

Til tross for at meningene hans er for sterke til å trykkes, oppfordrer journalisten ham til å ta debatten på kammerset.

«Men om du ønsker å si noe til dem internt som de kan ta med seg videre til beslutningstakende organ, hilser Gudrun (Lydholm, kommandør i Frelsesarmeen, journ.anm.) masse og sier at du er velkommen til å henvende deg direkte til dem,» står det i en e-post.

Nordström understreker at det ikke er hans intensjon å skade Frelsesarmeen.

- SENSURERT: Designer Kjell Nordström, tidligere kjent som Baron von Bulldog, sier han ble sensurert av Frelses  armeens magasin Krigsropet. Han ble gitt et ultimatum - moderer meningene dine eller glem artikkelen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
- SENSURERT: Designer Kjell Nordström, tidligere kjent som Baron von Bulldog, sier han ble sensurert av Frelses armeens magasin Krigsropet. Han ble gitt et ultimatum - moderer meningene dine eller glem artikkelen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Men man kan ikke legge lokk på en sånn debatt, den er de nødt til å ta, sier han.

Ville komme ham møte

Kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik, sier til Dagbladet at det var Nordström som ga Frelsesarmeen et ultimatum, ikke omvendt. Han sier avgjørelsen om ikke å gi enkelte av Nordströms meninger plass ble tatt etter en redaksjonell vurdering, siden de ble malplassert i et temanummer om døden.

- Vi følte uttalelsen hans trengte forklaringer fra vår side og ekstra redaksjonell plass, sier Hannevik.

Han sier Krigsropet måtte presisert og forklart Nordströms uttalelser om forskjellsbehandling av homofile.

- Men dere tilbød Nordström like mye plass om temaet, bare med moderert meningsinnhold?

- Vi ville tilby ham å ta med noe av meningene, uten at det krevde tilleggsplass.

- Er det vanlig at redaksjonen forfatter meninger som intervjuobjektet kan godkjenne?

- Dette var et sitat fra Nordström i samme intervju.

Hannevik er uenig med Nordström i at Frelsesarmeen ikke tør ha en åpen debatt om homofili.

- Også andre har kommet med den type meninger i Krigsropets spalter. Det er velkjent hva Armeen står for, sier han.