Rose Macaulay - «What Not»

Ble sensurert for 100 år siden. Nå er sidene funnet igjen

Den banebrytende dystopiske romanen blir gitt ut for første gang på hundre år.

JUBILEUM: Til mars neste år kommer Rose Macaulays dystopiske roman «What Not» ut for første gang på hundre år. Foto: Handheld Press.
JUBILEUM: Til mars neste år kommer Rose Macaulays dystopiske roman «What Not» ut for første gang på hundre år. Foto: Handheld Press. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et mørkt og dystert England i en dystopisk framtid. Et totalitært regime som kontrollerer media og utøver streng sosial kontroll over befolkningen. Et tankepoliti som forfølger og straffer de som tenker annerledes. Et strengt sorteringssamfunn med mål om å avle fram perfekte mennesker.

Dette er hovedingrediensene i romanene «1984» og «Vidunderlige nye verden». De to klassikerne, skrevet av henholdsvis George Orwell og Aldous Huxley, regnes som pionerverker innen den moderne dystopiske sjangeren, og har inspirert bøker, filmer og serier som «The Handmaid's Tale», «Black Mirror», «V for Vendetta» og «Ready Player One».

Uttrykk som «storebror ser deg» har for lengst gått inn i dagligtalen, ordet «orwelliansk» slenges veggimellom i debatter om overvåkning og datasikkerhet, og Orwells og Huxleys skrekkscenarier har avfødt hundrevis av kopier. Til og med realityserien «Big Brother» lånte navnet sitt fra Orwells roman.

At alle disse elementene er å finne Rose Macaulays roman «What Not» hadde derfor ikke vært spesielt oppsiktsvekkende - hadde det ikke vært for at den ble gitt ut 14 år før «Vidunderlige nye verden», og 30 år før «1984».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer