Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble sint, og lagde ny plate

Dagbladet har møtt Bjørn Eidsvåg i hytta hans på Geilo. Der skriver han sangene sine. Eidsvåg snakker om turnéliv, låtskriving og om hvor viktig det er å takle sin egen ensomhet.

Les anmeldelsen av «En vakker dag»

SKURDAL (Dagbladet): I hytta si på Geilo har Bjørn Eidsvåg (50) sitt fristed. Det er «årets første, vakre vinterdag», som han uttrykker det i en av låtene på sin nye CD. Snøen ligger centimeter høy på trær, hus og gjerder. Skjønnheten er det ikke noe å si på. Den kom bare litt brått.

Finner roen

Hytta er Eidsvågs «hemmelige våpen» mot støy og turnéliv. Her, i den slanke bjørkeskogen oppunder snaufjellet, finner han roen. Her skriver han låtene sine. Herfra sender han ut sanger som blir allemannseie i nasjonen. Vidda er hans verksted. Siden 1997 har han hatt dette stedet som et velsignet vern mot verden.

Svær og blid bakser Eidsvåg omkring i snøen. Hvor ofte han er her? Ofte, lyder svaret. Han spiller rundt 100 konserter i året. Innimellom fyker han opp til Skurdal - til peisen, det hellelagte kjøkkengulvet, de imiterte tømmerveggene og det solide spisebordet i den 150 kvadratmeter store hytta.

Konserter og jul

Før jul skal Eidsvåg gjøre 35 konserter i kjølvannet av den nye plata. Deretter skal han feire jul. Her oppe på Geilo.

-  Bare lytt, sier han. -  Det du hører, er stillheten. En sjelden ting. Og mørket. Stjernehimmelen her er fantastisk. Dette er villmarka. Du kan snø inne her. Tanken pirrer meg. Det er sterkt når det piper rundt veggene.

På trass

-  Da får du arbeidsro?

-  Jeg skrev hele den nye plata her oppe i januar i år. Jeg lagde den nærmest litt på trass.

-  Hvordan det?

-  Jeg hadde egentlig ikke tenkt å utgi noen plate. 2004 skulle bli et rolig år. Men så kom sjefen for plateselskapet Petroleum, Rudolf Reim, og spurte om jeg var blitt en satt mann. Om jeg hadde gitt opp etter suksessen med «Tålt». Til slutt ble jeg forbanna. Jeg dro hit opp. På fjorten dager skrev jeg 13 låter. 12 av dem er med på «En vakker dag».

-  Og nå skal du selge 250 000 plater før jul?

-  Det drømmer jeg ikke om. Men Rudolf pratet meg ut av frykten for slagskyggen av «Tålt». I forhold til den vil «En vakker dag» uansett bli en flopp - hvor mye den enn selger.

-  Du synger mye om ensomhet?

-  Flere enn meg har angst for å se i øynene at innerst inne er du helt aleine. Det er en tøff ting for mange av oss å bære den tanken. I kristne miljøer er dette ofte enda verre.

-  På hvilken måte?

-  Man får ikke noen hjelp i sånne miljøer til å bære aleineheten. Man får snarere hjelp til å flykte fra den gjennom religionen. Det er en svakhet. Det er viktig å ta innover deg at du er aleine. Du må selv forsøke å lese en hensikt inn i livet.

-  Og eventuelt innse at livet ikke har noen mening?

-  Jeg tror ethvert menneske bør hente inn den tanken. At livet kanskje er meningsløst. Da skal du ikke få inspirasjon til å løpe fra den følelsen - men snarere hjelp til å møte den. I vår tid bygges det så mange slike fluktmuligheter. Det er så mye støy, så mange lykkeprofeter, realityserier, krisepsykologer og så videre. Folk må finne sin egen vei ut av sine kriser.

-  Har du noen råd?

-  Selv bruker jeg mer og mer kunstopplevelser. Romaner, dikt, sanger, malerkunst. Plutselig kan en setning i ei bok eller en blåfarge i et bilde svare på noe i meg selv. Gi bitte lite grann større forståelse. Jeg drømmer om at jeg på mitt beste kan ha en slik effekt også med mine egne sanger. At jeg har evnen til å gi trøst og innsikt.

Vin og stillhet

-  Er du selv dypt nede iblant?

-  Jeg har møtt folk som har møtt demoner så fryktelige at jeg ikke engang kan drømme om det. Men det kommer noen tunge stunder iblant. Alt blir svart. Tid og sted forsvinner. Jeg lever så raskt og hektisk, på turné for eksempel. Konsert på konsert, seine netter med mye mat, vin og lite søvn. Når jeg stopper opp, kan en form for depresjon ramle over meg. Jeg pleier den med vin og stillhet. Men det varer heldigvis ikke lenge. Når angsten slipper taket, kan det hele snu seg til noe kreativt. Jeg tror dette mønsteret er en nedarvet del av meg.

Eidsvåg får inn en tekstmelding. Fra den svenske sangeren Lisa Nilsson. Hun trenger et restauranttips på vegne av en venn som er i Oslo. Eidsvåg svarer. En japansk restaurant på Majorstua.

-  Du har ikke Lisa Nilsson med på den nye plata?

-  Det var en periode jeg mistet fullstendig troen på meg selv. Jeg tenkte: Nå må jeg ringe til Lisa. Få til en duett. Men sånt er desperasjon. Du gjentar ikke noe slikt. Denne gangen får jeg klare meg - aleine .

VINTERLAND: På hytta på Geilo får Bjørn Eidsvåg velkomne avbrudd fra et hektisk musikerliv. I dag kommer hans nye CD, «En vakker dag». Den ble til under et to ukers opphold på Geilo i januar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media