Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pete Best

Ble sparket fra The Beatles: Har noe usnakket med Paul McCartney

Eks-trommeslager Pete Best har ikke møtt Paul McCartney siden han ble sparket fra The Beatles i 1962.

VAR MED FRA STARTEN: The Beatles i Hamburg, 1961. Fra venstre: Pete Best, George Harrison, John Lennon, Paul McCartney og Stuart Sutcliffe. Foto: Billedsentralen / NTB scanpix
VAR MED FRA STARTEN: The Beatles i Hamburg, 1961. Fra venstre: Pete Best, George Harrison, John Lennon, Paul McCartney og Stuart Sutcliffe. Foto: Billedsentralen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er blitt kalt den mest uheldige mannen i musikkbransjen, ikke uten grunn: Trommeslageren Pete Best ble sparket fra The Beatles rett før det store gjennombruddet.

Nå forteller Best (76) om hvordan han opplevde å miste jobben i det som skulle bli et av verdens desidert mest kjente band, i et intervju med britiske The Telegraph.

Trommeslageren er aktuell i teaterstykket «Lennon's Banjo» i Liverpool, der han spiller seg selv.

AKTUELL: Pete Best skal spille seg selv i teaterstykke. Her avbildet i 2006. Foto: AP Photo/Tim Roske
AKTUELL: Pete Best skal spille seg selv i teaterstykke. Her avbildet i 2006. Foto: AP Photo/Tim Roske Vis mer

Det var i august 1962 at det skjedde. Pete Best ble kalt inn til et møte med manager Brian Epstein. Han ante ingenting om sjokkbeskjeden som kom.

De tre andre gutta i bandet, Paul McCartney, John Lennon og George Harrison ville ikke ha Best som trommeslager lenger. De hadde allerede funnet en som kunne ta over: Ringo Starr. Og de hadde fått manager Brian Epstein til å si det for seg.

- Har ikke snakket med ham

Pete Best vet fortsatt ikke hvem som bestemte det, og det plager ham fortsatt at de ikke sparket ham selv, ansikt til ansikt.

- Jeg sier ikke at det hadde forandret resultatet, men de burde i det minste hatt anstendighet til å være der og la meg konfrontere dem, sier Pete Best.

Pete Best sier at han ikke har snakket med Paul McCartney siden han ble sparket i 1962.

STJERNEN NÅ: Paul McCartney under en demonstrasjon til støtte for våpenkontroll i New York for noen uker siden. Foto: Reuters / NTB scanpix
STJERNEN NÅ: Paul McCartney under en demonstrasjon til støtte for våpenkontroll i New York for noen uker siden. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Han svarer åpent på om han synes stjernen burde gi ham en unnskyldning:

- Spør ham, sier Best.

Han sier at han gjerne vil møte den tidligere bandkompisen.

- Paul har alltid hintet om at han gjerne vil møtes. Min dør har alltid vært på vidt gap. Det er ikke meg som er den skyldige her, ikke sant? Om han ønsker å møtes offentlig eller mer privat, det er hans valg, sier Best.

Han er innstilt på forsoning hvis de møtes.

- Vi har ikke mange år igjen på planeten. La oss snakke om hvordan livet er. Slenge en flaske whiskey på bordet og ha en god gammel fest, sier Best.

Delte alt

Han ble født i Madras i India i 1941, og familien flyttet hjem til England da han var fire år.

Det var moren til Pete Best, Mo Best, som startet The Casbah Coffee Club i Liverpool i 1959.

The Quarrymen, som var John Lennons band fra skoledagene, spilte på åpningskvelden av The Casbah Coffee Club. Senere ble klubben et fast tilholdssted for The Beatles.

Pete Best, som var en del av bandet The Blackjacks, ble rekruttert til bandet, og spilte 76 ganger med dem på The Casbah.

Han var med da bandet reiste til Hamburg i Tyskland mellom 1960 og 1962. Oppholdene ble avgjørende for å forme The Beatles som band. Der bodde de under enkle kår og delte det meste.

Best forteller hvordan han sammen med Lennon og McCartney var i samme soverom som George Harrison, da Harrison mistet jomfrudommen.

- På slutten reiste vi oss opp og applauderte, sier han.

«Gutta vil ha deg ut»

Best ble sparket i 1962, da bandet var i ferd med å spille inn plate for EMI. Det var bare uker før singelen «Love me do» tok The Beatles mot stjernehimmelen.

Hvorfor han ble sparket har det versert forskjellige teorier om, blant annet at Paul McCartney var sjalu på Best fordi han så så bra ut, eller at Best ikke brukte dop som de andre.

Ifølge Best sa Epstein til ham at «gutta vil ha deg ut», og at det var blitt arrangert at Ringo Starr skulle komme inn.

FIKK FAMILIE: Pete Best, avbildet i 1982. Foto: AP Photo / NTB scanpix
FIKK FAMILIE: Pete Best, avbildet i 1982. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Jeg spurte hvorfor, og han svarte at «de synes han er en bedre trommeslager».

Best ble med i en annen gruppe, men ble tydelig merket av det som hadde skjedd. På midten av 60-tallet forsøkte han å begå selvmord.

Han sluttet i showbusiness i 1968, og jobbet blant annet som baker. Han giftet seg og fikk barn, og på 80-tallet begynte han å spille igjen i The Pete Best Band.

Men til tross for at Best innrømmer at han tenker på hva som kunne ha vært, sier han at han ikke ville endret livet sitt om han kunne. Han sier han er glad han ikke ble en del av det store showbusiness-maskineriet, og at han er en del av musikkhistorien som «det femte» Beatles-medlemmet.

- De er de mest berømte musikerne i verden. Og uansett hva som skjedde, spilte jeg en nøkkelrolle i det, sier Best.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!