Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Karakterpress i skolen:

Ble syk av karakterjaget

Jeg har begynt å forstå at livet er mye mer enn karakterer og at jeg er mer enn mine prestasjoner.

KARAKTERER: Influenser Martine Halvorsen fikk det bedre da hun innså at livet er mer en prestasjonner. Foto: Privat
KARAKTERER: Influenser Martine Halvorsen fikk det bedre da hun innså at livet er mer en prestasjonner. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

På bildet ser du ei jente - ei jente som fra 9. klasse til andre året på videregående hadde et sykehusopphold i året, på grunn av stress.

Martine Halvorsen
Martine Halvorsen Vis mer

Du ser ei jente som er mer opptatt av å være flink enn glad. Som har det vondt - ikke fordi hun ligger der, men fordi hun føler seg mislykket. Fordi hun ikke klarte alt hun selv ville.

Den jenta var meg; hun som fikk vondt i magen av å få en 4-er på skolen. Jeg ville være perfekt.

Jeg lå der, blå under øynene, samtidig som jeg mistet hår og hadde så vondt i hodet at jeg kastet opp, fordi jeg trodde at min verdi ble målt i karakterer. Jeg trodde at jeg ikke var flink nok eller bra nok om jeg ikke fikk enda en toppkarakter. Jeg hadde kjørt meg selv rett i grøfta.

I dag har jeg det bra. Jeg har nemlig begynt å forstå at livet er mye mer enn karakterer og at jeg er mer enn mine prestasjoner. At jeg ikke får gjort noe av det jeg har lyst til om jeg ender opp syk i en sykehusseng fordi jeg tror at jeg ikke er flink nok.

I disse dager postes det karakterkort i hytt og pine på sosiale medier, det lages artikler om elever som kun har 6-ere på karakterkortet sitt, og snart kommer artiklene om elever som har kommet inn på fantastiske studier.

Det er skikkelig bra av de som har klart dette, men la oss også huske på alle som jubler for en 3-er. De som gjør sitt beste, de som akkurat klarer å stå og de som gjør det bra på andre måter.

Jeg vet at det er mange som henger med hodet i disse dager fordi de føler at de ikke har gjort det bra nok, at karakterene ikke var så bra som de trodde og at det er mange som er skikkelig skuffa over seg selv.

Men hey! Antakeligvis har du gjort ditt beste det siste året. Antakeligvis har du lest, pugga og kjempet, men viktigst av alt - gjort ditt beste.

Din verdi måles ikke i karakterer. At du er snill mot andre måles ikke i karakterer. At du hjelper andre måles ikke i karakterer. At du gjør en god handling måles ikke i karakterer.

Kanskje du ikke er så god i matte, men kanskje du er skikkelig flink til å skru på biler? Kanskje du ikke er så god i språk, men kanskje du er skikkelig flink til å regne? Kanskje du ikke er så flink i gym, men kanskje du er skikkelig god til å skrive?

Det er så mye viktigere å være glad og frisk, å smile til livet, enn å være trist og syk og gå i kjelleren av et hersens karakterkort.

Tenk om vi skal bruke hele livet på å henge med hodet for alt vi ikke klarer! Kan vi ikke heller juble for alt vi faktisk får til? Ingen kan være best i alt, men alle kan noe. Om det er så er å skru, mekke, hjelpe, kokkelere, danse eller regne!

Det er sommer! Du skal danse til kul musikk, du skal spise is med begge hendene, du skal leve og du skal forberede deg til et nytt år der du skal lære masse nytt og utvikle deg enda mer. Det er nemlig det som er det viktigste.

Så til alle dere som henger litt med hodet: Du er så mye mer enn karakterene dine, så god sommer og high five BRA JOBBA!

Innlegget ble opprinnelig publisert på Halvorsens blogg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!