Ble syk av teater

Bjarte Hjelmeland utforsker ondskapen i «Baal». Han kom lenger ned enn han hadde trodd, og ble syk av stykket og konflikten rundt det.

- Jeg har aldri vært så dårlig før. Jeg lå og følte meg mentalt syk. Jeg tok meg ei uke fri og var hjemme i Oslo, utmattet. Jeg var så trøtt og sliten. Det føltes som om vi hadde sluppet alt i gulvet, og jeg visste ikke om jeg kunne bøye meg ned og plukke det opp igjen, sier Bjarte Hjelmeland.

Han spiller Baal i Berthold Brechts stykke med samme navn, som har premiere på Den Nationale Scene i dag.

Måtte gå

10. februar ble regissøren, Eirik Nilssen Brøyn, sparket. Teatersjef Morten Borgersen tok over instruksjonen. «Helt nødvendig,» sa han da og begrunnet det med at Nilssen Brøyn «manglet tillit» blant skuespillerne.

Bjarte Hjelmeland manglet ikke bare tillit, han manglet også lyst. Etter instruktørskiftet trodde han ikke at han kunne fortsette.

- Heldigvis overtalte kollegene mine meg. De peste meg og støttet meg, og jeg tenkte at okei, lystfølelsen må jeg bare stable på beina igjen. Det har jeg klart, og det er jeg veldig glad for nå. Jeg hadde nok blitt enda mer nedbrutt skulle jeg ha trukket meg, sier han.Nå tror han stykket vil fungere. Med Borgersen som instruktør er arbeidslysten kommet tilbake. Sykdommen er tilbakelagt.

Egosentrisk

Bjarte Hjelmelands Baal blir en voldsom Baal.

- Han er utrolig egosentrisk. Hans prosjekt er å grave seg så langt ned i dritten det er mulig å komme. Han misbruker seg selv og andre. Han tar alle de stoffer han kan komme over. Han er en rockepoet, en Jim Morrison møter Jens Bjørneboe møter Bob Dylan. På speed . Baal forsøker å finne skjønnheten i å komme lengst ned av alle, sier Hjelmeland.

PREMIEREKLAR: I dag står Bjarte Hjelmeland på Den Nationale Scene i Bergen som Baal i Brechts stykke med samme navn. Men veien dit har vært tung. Liggende foran: Jan Martin Johnsen som Johannes.