Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble syke av a-ha

For fem år siden fikk Magne Furuholmen et alvorlig sammenbrudd etter interne problemer i a-ha. Også Morten Harket ble syk av presset.

Etter det Dagbladet erfarer skyldtes sammenbruddet en lang konflikt mellom Paul Waaktaar-Savoy, dårlig klima innad i bandet og usunn livsstil.

Platedirektør Fred Engh i Warner Music, som har jobbet med a-ha i 20 år, husker episoden.

Jobbet hardt

-  Jeg visste Magne var syk, men akkurat hva det skyldtes, vet jeg ikke. Men det lå et stort arbeidspress på alle gutta i bandet. Hvis dette skyldtes uvennskap, så fortalte de det ikke noe til meg. Men de framstår egentlig verken som venner eller uvenner. De holdt en profesjonell linje utad, var aldri riktig åpne.

-  Jeg tror ikke kollapsen hadde noe med alkohol å gjøre. a-ha levde ikke så usunt, så vidt jeg vet. Men de jobbet hardt, og det vet jeg tok på.

I ei bok om popgruppa som slippes torsdag, avsløres bandets turbulente fortid. I Magasinet i Dagbladet i dag sier Morten Harket at han ble syk av presset.

Han kunne sovne plutselig ved bordet under familiemiddager og fikk symptomer på depressiv reaksjon.

Pengekrangel

Helt fra starten var inntektsfordelingen innad i gruppa ujevn. Etter suksessåret 1985, da bandet ga ut suksessalbumet «Hunting High And Low», skal Paul Waaktaar-Savoy ha tjent omtrent dobbelt så mye som de to andre i bandet. Etter det Dagbladet kjenner til, tjente Paul om lag seks millioner i 1985. Furuholmen tjente i overkant av tre millioner, mens Morten Harket tjente minst - i underkant av tre millioner. Den skjeve inntektsfordelingen skal ha fortsatt helt til bandets gjenforening på slutten av 90-tallet.

Som betingelse for gjenforeningen skal Harket ha krevd en mer rettferdig fordeling av inntektene, ifølge Dagbladets kilder.

-  Det har jo den enkle forklaringen at det stort sett bare var Paul, og en viss grad Magne, som skrev låtene.

-  Det tok litt tid før Morten oppdaget sitt låtskrivertalent - med soloplata «Wild Seeds» (1995). Men at det var noe stort problem, kjenner ikke jeg til, sier Engh.

-  Dette er jo løst nå, for på «Lifelines» skriver de like mye alle sammen, og dermed blir inntekten likt fordelt.

IKKE BARE IDYLL: Paul Waaktaar-Savoy (f.v.), Magne Furuholmen og Morten Harket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media