Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble tatt på senga av strålende anmeldelser

Men Carl Espen er ikke nødvendigvis MGP-favoritt, sier ekspert.

FIKK SEKS: Artist Carl Espen og låtskriver og kusine Josefin Winther fikk både en femmer og en sekser da avisene anmeldte MGP-låtene i dag. Foto: Nina Hansen
FIKK SEKS: Artist Carl Espen og låtskriver og kusine Josefin Winther fikk både en femmer og en sekser da avisene anmeldte MGP-låtene i dag. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom anmeldelsene av årets norske Melodi Grand Prix-låter. Og til tross for mange lave og middelmådige karakterer hos de tre største avisene, var det et navn som skilte seg ut.

Den ukjente artisten Carl Espen Thorbjørnsen og hans låt «Silent Storm» kunne skilte med en sekser i Dagbladet, og en femmer i Aftenposten. Sistnevnte avis omtaler Thorbjørnses også som «Den ukjente MGP-favoritten.»

Og selv om VG trillet en treer, hadde ikke artisten drømt om så god forhåndsomtale.

- Det var over all forventning. Jeg er nesten målløs. Men det er ufattelig gøy, sier han til Dagbladet.

Ikke redd
- Tror du det er en fordel å bli nevnt som favoritt så tidlig?

- Jeg tror ikke det er noen ulempe, men det blir mer press på meg. Og folk blir mer nysgjerrige. Jeg tror det er ei låt som kan appellere til mange. Den er vanskelig å putte i en bås, selv om man kan kalle det en ballade, sier han.

Og om du ikke har hørt om Carl Espen tidligere trenger du ikke skamme deg. Det er det nemlig ikke så mange som har. Mannen, som jobber som salgskonsulent for et firma i Bergen har nemlig ikke stått så mye på scenen tidligere.

- Jeg var med i en lokal talentkonkurranse da jeg var 17, men det er lenge siden, sier han.

Kusina
Det var hans kusine, den etablerte Bergensartisten Josefin Winther som både skrev låta, og meldte Thorbjørnsen på Melodi Grand Prix.

- Det var min kjære kusine som meldte meg på. Hun mente saken passet til meg. Jeg likte låta umiddelbart, og meldte meg på, sier han.

Og den uerfarne artisten innrømmer at han er litt smånervøs før han skal opptre for hundretusenvis av tv-seere.

- Jeg kjenner litt på det, men jeg er ikke redd. Det er noe jeg gleder meg til, sier han.

Ikke favoritt
Det var Dagbladets Melodi Grand Prix-anmelder, Anders Grønneberg, som trillet sekseren til låta.

- Han har en fantastisk stemme, og jeg tenkte umiddelbart på Martin Halla fra «The Voice». Han har en sakral, fløyelsmyk stemme. Og låta er også flott. Den er veldig nede og naken, sier Grønneberg, og legger til:

- Når det er sagt er det ikke nødvendigvis den låta som kanskje vinner eller bør vinne, sier Grønneberg. 

Anmelderen viser til at ballader ofte har problemer i Melodi Grand Prix-sammenheng. Ikke siden Jostein Hasselgård kom på fjerdeplass i den internasjonale finalen i 2003 har en norsk ballade gjort det godt i internasjonal sammenheng.

- Jeg kan like gjerne se for meg Linnea Dale eller Oda & Wulff, som også har fått gode kritikker. Det er viktig å si at anmeldelsene bare er basert på hvordan låtene høres ut, og jeg har ikke sett artistene. I en totalvurdering må man ha med sceneshowet også, sier Grønneberg.

DELFINALE 1 - Låt 1. Svork MGP Artist:  Hilda og Thea Leora
Melodi: «Best Friend`s Boyfriend»
Tekst og melodi: Martin Kleveland, Lisa Desmond Linder og Jesper Jakobsen.

Et norsk-svensk samarbeid med bra glid, men som neppe vil gitt oss pallplassering om dette var OL. En ubekymret og oppstemt poprocker jeg har hørt en million ganger før av artister et sted mellom Shania Twain og Tone Damli. Låt 2. Mo leverer Låt: «Heal»
Artist: Mo
Tekst og melodi: Laila Samuelsen

«X-Factor «Mohamed Abdi Farah fra 2010 var blant de overlevende på Utøya. Etter tøffe år vender han tilbake til rampelyset med en voldsom ballade på grensen til det svulstige. Mo har flott stemme, lys men likevel med kraft og substans.

Låt 3. Ida Jenshus-landskap Låt: «Needs»
Artist: Dina Misund
Tekst og melodi: Dina Misund/Frode Bjørgmo Strømvik

En liten pop n country-perle i Ida Jenshus? landskap. Dina, som platedebuterte i 2010, er en artist som fortjener et større publikum. Hun har en behagelig stemme som kler denne vakre og småmelankolske låta. På alle måter smak- og stilfullt, dette.

Låt 4. Linnea står alene Låt: «High Hopes»
Artist: Linnea Dale
Tekst og melodi: Linnea Dale og Kim Bergseth

Linnea er mest kjent fra Donkeyboy og «Idol». «High Hopes» er en pirrende, moderne og dels minimalistisk poplåt - sofistikert og stemningsfull skrudd sammen. Hun har en besnærende stemme, nær og nesten hypnotisk. En låt som bare blir bedre og bedre. Låt 5. Frossenmat Låt: «Frozen by Your Love»
Artist: TIMBRE & Frikk Heide-Steen feat. Ida Stein
Tekst og melodi: TIMBRE/Andrew «Bully» Bullimore.

EDM-sjangeren er vel kanskje ikke det som passer mine analoge ører best, selv om dette ikke er hardcore-utgaven. Men dette oppfatter jeg som surfing på en bølge av klisjeer. Gode vokalprestasjoner redder ikke denne frossenmaten. DELFINALE 2 - Låt 1. Hiphop på norsk Artist:  Cir. Cuz
Melodi: «Hele verden»
Tekst og melodi: Cir.Cuz, Joakim Harestad Haukaas og Andre Lindal.

En piruett av en hiphoper, men nedslaget er like elegant som vi kunne ønske. Vi er blitt veldig godt vant med hip hop-pop-rap med norske tekster, og i lys av det faller Cir.Cuz noe igjennom. Men pluss for at de synger på norsk. Låt 2. Nesten til topps Låt: «Right Now»
Artist: Martine Marbel
Tekst og melodi: Martine Marbel/Goran Obad

Med sin popelektronika er Martine og «Right Now» den i sjanger som ligger nærmest Margaret Bergers MGP-vinner i fjor. Låta er kvalitetssikker og utsøkt, moderne med lekkert, boblende arrangement - men mangler et løft som tar oss helt til topps. Låt 3. Sorgmuntert og deilig Låt: «Sing»
Artist: Oda & Wulff
Tekst og melodi: Christer Wulff

En gladlåt som treffer hjertet umiddelbart. Det er likevel noe i følelsesregistret som gjør den en anelse sorgmunter. Vi hører også aner av folkemusikktradisjoner her. Oda og Wolff har veldig lik karakter i sitt vokaluttrykk. Kjempebra, dette. Låt 4. Masseprodusert pop Artist:  Knut Kippersund Nesdal
Melodi: «Taste of You»
Tekst og melodi: Magnus Hængsle/Jenny Moe.

Lite å utsette på vokalprestasjonene her. Unge Knut Kippersund Nesdal har en uanstrengt stemme som er lett å like. Låta, derimot, har ikke de samme kvalitetstegnene og bærer mer preg av masseproduksjon. Fungerer best i rolige partier. Låt 5. Retningsløs Låt: «Hit me up»
Artist: Charlie
Tekst og melodi: Lars K. Hustoft, Jon Asher og Melanie Fontana.

En spretten poplåt av det mer lettvinte slaget - mer fyllstoff enn en låt å regne med i denne sammenhengen. Stikkord er flat, syntetisk og pregløs. Den spretter ufrivillig og retningsløs rundt som en vindskeiv ball. Vokalen imponerer heller ikke. DELFINALE 3 - Låt 1. Pirrende uro Låt: «Bensin»
Artist: Moi
Tekst og melodi: Ingjerd Østrem Omland

Én av to MGP-låter med norske tekster. Moi (Ingjerd Østrem Omland) har gjort seg bemerket i bl.a. «Urørt» på NRK P3. «Bensin» har en underfundig og pirrende uro over seg. Moi synger godt, håndverket er solid, men den helt store begeistringen uteblir. Låt 2. Lekent, men ikke på sitt beste Låt: «Ain`t no Love In This City no More»
Artist: El Cuero
Tekst og melodi: Brynjar Takle Ohr/B.L. Rolland/Øyvind Blomstrøm og Håvard Takle Ohr.

Få i Norge spiller vel amerikanske gitarbasert tradisjonsrock bedre og med større forståelse enn denne kvartetten. De står på skuldrer av forgjengere med stolte tradisjoner der melodi og solid rockhåndverk holdes i hevd. Lekent, men ikke på sitt beste.

Låt 3. Gode tilløp, men... Artist:  Ilebek
Melodi: «Who Needs the Universe?»
Tekst og melodi: Andreas Ihlebæk.

Ilebek er artistnavnet til den Los Angeles-baserte musikeren Andreas Ihlebæk, som tidligere har samarbeidet med bl.a. Pen Jakke, Tranquil, Splaxxter, Watts og Son of Light. Denne rolige soul-låta sjarmerer. Den har noe sjel, mindre saft, og blir for kjedelig. Låt 4. Fester seg ikke Artist:  Elisabeth Carew
Melodi: «Soul Survivor»
Tekst og melodi: Mats Lie Skåre/David Eriksen/Simon Climie og Elisabeth Carew.

Elisabeth Carew er den eneste som har vært med i MGP tidligere, hun er en allsidig sceneartist, men har vel aldri riktig imponert som sanger. Det er lite som fester seg med denne, som for så vidt begynner greit, men som blåser seg opp og maser det til. Låt 5. Fanastisk stemme Låt: «Silent Storm»
Artist: Carl Espen
Tekst og melodi: Josefin Winther

En rendyrket ballade, så naken at bare en superstemme kan bære den hele veien. Og det er hva Carl Espen Thorbjørnsen gjør. Etter bare å ha hørt 15 sekunder av «Silent Storm», fikk han platekontrakt på Sony Music. Her er en ny vokalstjerne født.

Hele Norges coronakart