Skeivt arrangement i Oslo:

- Ble truet med håndjern

Vennene Mario Bøckman (26) og Emma June Wigre (27) står fram med sine erfaringer med vekterne på Godthåb sist fredag.

STÅR FRAM: Mario Bøckman sier at trusselen skal ha kommet før uenighetene mellom vekterne og DJ Espen Iden oppsto 03.00 natt til lørdag. Bøckman og Wigre skal ha forlatt utestedet en gang mellom 02.00 og 02.30. Foto: Privat
STÅR FRAM: Mario Bøckman sier at trusselen skal ha kommet før uenighetene mellom vekterne og DJ Espen Iden oppsto 03.00 natt til lørdag. Bøckman og Wigre skal ha forlatt utestedet en gang mellom 02.00 og 02.30. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vekterselskapet Proff Security har vært i hardt vær de siste dagene. Mandag omtalte kulturnettstedet Subjekt saken om DJ Espen Iden (33), som hevder at han ble angrepet av to av selskapets vektere da han sto på scenen på et skeivt arrangement på utestedet Godthåb i Oslo.

Arrangementet var en innsamlingsaksjon til en kjønnsbekreftende operasjon til et av organisasjonen Comrades medlemmer, som arrangerte eventet.

Saken har vært bredt dekket i norske medier denne uka, og nå forteller vennene Mario Bøckman (26) og Emma June Wigre (27) om sine opplevelser med vekterne sist fredag.

De hevder overfor Dagbladet at en av vekterne skal ha utvist ufin oppførsel før hendelsen med DJ Espen Iden fant sted rundt 03.00 på natta.

GODTHÅB: Dagbladet har mottatt en video fra et skeivt arrangement - der det ser ut til at en DJ blir lagt i bakken og dratt av scenen av to vektere. Vis mer

- Truet med håndjern

De to vennene sto ved toalettene da vekteren skal ha gått bort og tatt hardt tak i Wigre bakfra - og anklaget henne for å ha en form for narkotika på seg. Deretter skal han ha bedt henne vise fram hendene sine.

27-åringen opplevde vekteren som aggressiv og høylytt. Da hun ikke etterkom kravet med det samme, skal vekteren angivelig ha dyttet henne hele veien ut av lokalet mot hennes vilje, til tross for at hun gjentatte ganger skal ha sagt at hun kunne gå selv.

Bøckman skal ha forsøkt å stoppe vekteren, og til slutt tatt ham raskt på skuldra i et forsøk på å roe ned situasjonen.

- Da sa han: «Hvis du tar på meg en gang til, setter jeg deg i håndjern», hevder 26-åringen, som da umiddelbart trakk seg unna.

- Da ble jeg redd. Det er mitt største mareritt å bli satt i håndjern, så da stoppet jeg, tilføyer Mario Bøckman.

Wigre forteller at hun ble skremt og redd da vekteren tok tak i henne tilsynelatende uten forvarsel.

- Det var veldig ubehagelig. Men det gjør mest vondt i sjela, for man blir stressa av slik oppførsel. Jeg har vært veldig shaky. Man skal jo være trygg på et skeivt arrangement, sier hun til Dagbladet.

- UBEHAGELIG: Emma June Wigre har vært shaky i dagene etter opptrinnet. Foto: Privat
- UBEHAGELIG: Emma June Wigre har vært shaky i dagene etter opptrinnet. Foto: Privat Vis mer

- Ikke kjennskap til episoden

Proff Security har blitt forelagt alle påstandene som kommer fram i denne saken. Daglig leder May Kirkerud sier til Dagbladet at selskapet ikke har kjennskap til episoden Bøckman og Wigre beskriver, og at hun derfor bare kan uttale seg på generelt grunnlag.

- For å forhindre vold fra aggressive personer så kan vektere nøytralisere vedkommende og sette håndjern på dem til politiet kommer på stedet. Dette ble ikke nødvendig på dette arrangementet.

Vekteres mulighet til å bruke håndjern er regulert i vaktvirksomhetsforskriften § 36, der det står at håndjern bare kan benyttes «dersom tjenesten tilsier det», og bare til egenbeskyttelse (nødverge). Vektere har dermed ikke adgang til å pågripe noen med mindre det handler om en nødvergesituasjon.

For at en vekter skal utstyres med håndjern er det et krav at vekterens tjeneste tilsier det - altså avhenger dette av hva slags tjeneste det er snakk om, og hvor sannsynlig det er at vekteren må gripe inn mot personer.

FREDAG KVELD: Dette bildet er hentet fra en video av tumultene mellom DJ Espen Iden og vekterne. Foto: Privat
FREDAG KVELD: Dette bildet er hentet fra en video av tumultene mellom DJ Espen Iden og vekterne. Foto: Privat Vis mer

- Åpenbart homofobisk

Da Bøckman og venninna seinere kom ut av lokalet, skal vekteren ifølge førstnevnte også ha kommet med det han opplevde som homofobiske ytringer.

- Han så på klærne mine og sa: «Jeg vil ikke være en del din verden», noe jeg opplevde som åpenbart homofobisk, sier 26-åringen.

Bøckman og Wigre sier at de forlot utestedet kort tid etter og at de tror klokka da var et sted mellom 02.00 og 02.30.

«SIKTER»: Tre person som skulle på en Pride-markering på Østlandet sier de følte seg truet av en mann på Subway. Video: Privat. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Bøckman retter sterk kritikk mot vekterselskapet, som han mener har håndtert saken svært dårlig.

- Det er ansvarsfraskrivelse. De har gjort alt for å dysse ned saken, sier Bøckman, som nå har lyst til anmelde hendelsen til politiet.

Bøckman jobber som promotør og med markedsføring av skeive arrangementer i Oslo, og sier at han ikke føler seg trygg på dette firmaet.

- Skeive mennesker er ikke trygge i Norge når de som skal passe på oss, gjør dette. Disse vaktene skal jo bidra til at vi skal føle trygghet.

Julie June Wigre sier dette om vekterens angivelige oppførsel:

- Det er vanskelig å si om det var snakk om homofobi eller om han ble provosert av hvordan vi gikk kledd.

- Trygt å booke

Dagbladet har spurt Proff Security om det er trygt for skeive arrangementer å booke dem som sikkerhetsselskap.

- Det er trygt å booke oss for alle typer arrangementer. Ikke minst etter denne hendelsen med en av våre vektere. Alle i selskapet er kjent med dette og tar det veldig tungt. Alle vekterne er bevisstgjort, i enda større grad, hvordan vi skal behandle alle gjester på utestedene til våre kunder, skriver daglig leder May Kirkerud i en e-post til Dagbladet.

Vekterselskapet ønsker også å nok en gang be om unnskyldning til alle gjestene som følte seg krenket på arrangementet på utestedet Godthåb fredag 22. juli.

- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Video: Langsem / Dorholt / Rydning Vis mer

- Ikke kommet opp

Kirkerud sier også at Proff Security ikke har hørt noe om Bøckman og Wigres opplevelser:

- Dette er ikke noe som er kommet opp i våre samtaler med utestedet (vår kunde) eller arrangøren den gjeldende kvelden. Heller ikke våre vektere har rapporter om dette i sin tjenesterapport.

Hun uttaler seg på generelt grunnlag på vegne av vekterselskapet, og skriver dette i en e-post til Dagbladet:

  • En av vekterens oppgave er å sørge for at ikke ulovlige rusmidler eller farlige gjenstander blir tatt med eller benyttet i lokalet.
  • Håndjern brukes når en person er til fare for seg selv eller andre.
  • For å forhindre vold fra aggressive personer så kan vektere nøytralisere vedkommende og sette håndjern på dem til politiet kommer på stedet. Dette ble ikke nødvendig på dette arrangementet.

Kirkerud avslutter med en klar oppfordring:

- Dersom noen mener våre vektere har opptrådt ulovlig ber vi om at det blir rapportert direkte til oss eller anmeldt til politiet.

- UNNSKYLD: For å markere at det 21. april var 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, inviterte statsminister Jonas Gahr Støre veteraner fra homobevegelsen, FRI og flere andre representanter fra de skeive miljøene til et møte for å beklage. Video: Regjeringen.no Vis mer

Politiet: - Ingen anmeldelser

Dagbladet fikk fredag opplyst av politiet at det foreløpig ikke har kommet inn noen anmeldelser etter klubbkvelden på Godthåb forrige fredag, men at de er kjent med hendelsen med DJ Espen Iden.

- Men politiet er ikke kjent med hva som har vært foranledning eller detaljene i hendelsesforløpet i denne hendelsen. Det bemerkes likevel at hatkriminalitet er høyt prioritert i politiet. Generelt oppfordrer vi alle til å ta kontakt og anmelde dersom de utsettes for hatkriminalitet, eller annen kriminalitet, sier Renate Myhre Medby, fungerende leder av påtaleseksjonen ved felles kriminalenhet (FKE).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer