Ble truet til å stoppe UKA-lekkasje

- Sensur, sier redaktør - og trekker seg i protest.

(Dagbladet.no) Eieren truet med å revurdere den økonomiske støtten dersom studentavisa Under Dusken ikke droppet en sak om det hemmelige UKA-programmet. Nå trekker redaktøren av Skandinavias eldste studentavis seg i protest.

Ifølge Under Dusken-redaktør Bjørn Romestrand følger avisa allmenne presseetiske regler om at en redaktør skal redigere sin avis uten innblanding fra eierne.

Torsdag presenteres det omfattende programmet til studenteruka UKA 07 i Trondheim. Under Dusken fikk tak i info om programmet som ennå ikke er offentlig, og ville ha det med i nummeret som er på gata tirsdag.

– Vi mente at dette var relevant info for våre lesere, og ville derfor trykke det, sier Romestrand til Dagbladet.no.

Så fikk redaktøren Finansstyret i Studentersamfundet i Trondheim på tråden.

–Jeg ble kontaktet av styreleder som sa han ville revurdere en avtale som regulerer hva vi får i tilskudd av dem hvis vi trykket saken om programmet, sier Romestrand.

Brudd på avtalen ville fått store konsekvenser for Under Dusken, men også for Studentradioen og Student-TV.

–Sensurert

 SJEFEN GÅR:  Redaktør Bjørn Romestrand (foran) i Skandinavias eldste studentavis Under Dusken trekker seg etter det han oppfatter som press fra eierhold. Kulturredaktør Morten Skipnes og nyhetsredaktør Eva-Therese Grøttum fortsetter. Foto: Asbjørn Hammervik Flø.
SJEFEN GÅR: Redaktør Bjørn Romestrand (foran) i Skandinavias eldste studentavis Under Dusken trekker seg etter det han oppfatter som press fra eierhold. Kulturredaktør Morten Skipnes og nyhetsredaktør Eva-Therese Grøttum fortsetter. Foto: Asbjørn Hammervik Flø. Vis mer

Studentersamfundet eier halvparten av Under Dusken. Den andre halvparten eier Studentsamskipnaden i Trondheim.

–Jeg oppfattet samtalen som en klar trussel, og måtte derfor vurdere om det var i vår interesse å trykke saken. Jeg kom til at vi risikerte for mye ved å gjøre det, sier Romestrand, som nå trekker seg fra jobben.

–Jeg har tatt en beslutning som jeg ikke ville tatt dersom jeg stod helt fritt eller var uavhengig av eierne. Jeg kan ikke fortsette som redaktør når vi blir sensurert, sier han.

Finansstyrets leder Nils Kobberstad bekrefter overfor Dagbladet.no at han ba redaktøren droppe saken.

–Poenget er at slippet av UKA-programmet er en stor mediebegivenhet som mange frivillige har jobbet i halvannet år med. Finansstyret har det økonomiske ansvaret for studenteruka, og vi mottok en bekymringsmelding fra UKA-ledelsen. Når Under Dusken ville trykke info fra programmet synes vi det er et brudd på tilliten i vår organisasjon, som også Under Dusken er en del av, sier Kobberstad.

Tillitsbrudd

–Anerkjenner du ikke redaktørens rett til å redigere sin egen avis?

–Jo, det gjør jeg. Som alle andre kan vi mener at de bør skrive mer om vår virksomhet, men vi griper ikke inn redaksjonelt.

–Men er det ikke akkurat det du gjør nå?
 
–Jeg skjønner hvor du vil – at jeg møter meg selv i døra. Men i denne saken er det så åpenbart at info om UKA-programmet er kommet fram gjennom et tillitsbrudd i vår organisasjon.

–Så derfor truer du med å trekke støtten til Under Dusken?
 

–Vi har ikke truet med å trekke den økonomiske støtten. Vi har sagt at vi som eier har anledning til å revurdere avtalen vi har gjennom selskapet Medieastud AS når som helst.

–Er ikke det en trussel?

–Det er avhengig av hvordan man opplever det, sier Kobberstad.

Styrelederen sier han er lei seg for at Under Dusken-redaktøren trekker seg.