PREGET: Simen Krogstie Lagesen (f.v.), Hans Jørgen Undelstvedt, Arne Mathisen utgjør gruppa Heroes & Zeroes. Forrige fredag havnet de midt i Utøya-dramaet.
PREGET: Simen Krogstie Lagesen (f.v.), Hans Jørgen Undelstvedt, Arne Mathisen utgjør gruppa Heroes & Zeroes. Forrige fredag havnet de midt i Utøya-dramaet.Vis mer

Ble Utøya-heroes

Rockere havnet midt oppe i skytedramaet. Delte ut bandskjorter til klissvåte ungdommer.

Den norske gruppa Heroes & Zeroes var i nærheten av Utøya da det ble skutt.

- Vi hadde utsikt rett på øya da trafikken stanset, forteller gruppas trommeslager Arne Kjelsrud Mathiesen til Dagbladet.

Bandet var på vei hjem til Oslo fra Malakoff Rockfestival. De tre satt å hørte på radio, da nyheten om skytingen på Utøya ble lest opp.

- Vi hørte flere skudd. I ettertid har vi funnet ut dette må var vært de siste skuddene fra Breivik.

Delte ut t-skjorter Anders Behring Breivik ble pågrepet fredag rett før klokken halv sju fredag. Han tok livet av 68 mennesker på Utøya.

Gruppa Heroes & Zeroes ble selv involvert redningsarbeidet.

- Vi fikk nyss om at redningsmannskapene søkte etter store biler og vi meldte oss, sier Mathiesen.

Kort tid etterpå fraktet de fire sterkt pregede ungdommer til Sundvollen hotell.

Fremme ved hotellet ble bandet raskt innlosjert i hjelpemannskapene. De tre tok roller i mottaksapparatet ved hotellet.

- Vi delte ut bandskjorter til klissvåte ungdommer. Flere av dem var såpass slitne at vi måtte hjelpe dem med å få av seg de våte klærne, forteller trommeslageren.

Nært forhold til øya Mathiesen forteller at gruppa er sterkt preget av det som skjedde. Det er kun to år siden bandet selv spilte på AUFs sommerleir på Utøya.

Bandet hadde også to venner som var på jobb ute på øya da skuddene falt.

- De fikk sitte på med oss hjem til Oslo. Det var en rar og tung og stemning i bilen. Det har ikke helt sluppet taket ennå. Det kommer det nok ikke til å gjøre på en stund, fortsetter han.

- Midt oppe i all elendigheten var det fint å kunne hjelpe.