FORSVAR: Under filmfestivalen i Berlin uttalte Meryl Streep at alle er afrikanere, noe som førte til kritikk. Nå svarer skuespilleren. Foto: NTB/Scanpix
FORSVAR: Under filmfestivalen i Berlin uttalte Meryl Streep at alle er afrikanere, noe som førte til kritikk. Nå svarer skuespilleren. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Ble utskjelt etter Afrika-kommentar - nå slår Streep tilbake

Ble anklaget for å forsvare «helhvite» juryer.

(Dagbladet:) På søndag går årets store filmfest av stabelen i USA, men årets Oscar-utdeling har måttet tåle mye kritikk i for mangel på mangfold.

For andre året på rad er ingen afroamerikanske skuespillere eller regissører nominert til noen priser, noe som har ført til en opphetet diskusjon rundt rase i den amerikanske filmbransjen.

Flere reagerte derfor da en av Hollywoods mest meritterte skuespillere, Meryl Streep, tilsynelatende forsvarte juryen under filmfestivalen i Berlin, som utelukkende besto av hvite menn og kvinner fra Europa og USA.

- Kjernen i menneskeheten går gjennom alle kulturer. Vi er alle fra Afrika, egentlig. Vi er alle berlinere, uttalte Streep ifølge Ap.

Ut av kontekst Kommentarene ble gjengitt av de fleste amerikanske medier og på Twitter skrev flere at dette viste at Streep ikke tar mangelen på nominasjoner til svarte filmskapere på alvor.
- Man skulle tro at Meryl Streep ikke var så dum at hun sier «Vi er alle afrikanere» i noen som helst kontekst, men der tok jeg feil, skrev MTV-kommentatoren Jamil Smith.

Men i et leserinnlegg i Huffington Post i går hevder den 66-år gamle skuespilleren, som ledet juryen under filmfestivalen i Berlin, at uttalelsen har blitt dratt ut av kontekst.

- Jeg «forsvarte» ikke den «helhvite» juryen og det ville jeg ikke gjort om jeg ble bedt om å gjøre. At alle raser, kjønn og religioner skal inkluderes er veldig viktig for meg, skriver Streep.

Hun forklarer videre at kommentarene var en del av et langt svar på et spørsmål fra en egyptisk journalist om filmer fra Midtøsten. Journlisten spurte om hva slags forhold hun hadde til filmer fra midtøsten og Afrika.

Boikott Rase har vært et betent tema i den amerikanske filmbransjen etter at Oscar-nominasjonene ble offentliggjort i januar

Før søndagens direktesendte utdeling har flere stjerner varslet at de vil boikotte filmfesten. Will Smith, kona Jada Pinkett Smith og regissøren Spike Lee er blant stjernene som dropper showet på grunn av nominasjonene.

Saken har skapt enorm debatt på sosiale medier under hashtagen #oscarssowhite, og Oscar-sjef Cheryl Boone Isaacs har varslet flere grep for å sikre mer mangfold i nominasjonene framover.

- The Academy går til dramatiske skritt for å forandre sammensetningen av medlemmene våre. I løpet av de kommende dagene og ukene kommer vi til å gå gjennom medlemsrekrutteringen for å sørge for sårt tiltrengt mangfold, skriver Isaacs i en pressmelding.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram