Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ble vekket av gladmeldingen

Knausgård hadde jobbet hele natta, da han ble varslet om nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris.

NOMINERT: Forfatteren Karl Ove Knausgård er nominert til Nordisk råds litteraturpris for den mye omtalte romanen "Min kamp 1".
Foto: ERLING HÆGELAND.
NOMINERT: Forfatteren Karl Ove Knausgård er nominert til Nordisk råds litteraturpris for den mye omtalte romanen "Min kamp 1". Foto: ERLING HÆGELAND. Vis mer

||| - Det er litt merkelig, sier forfatteren - som er nominert for romanen «Min kamp 1» - til Dagbladet.

- Jeg jobbet hele natta, så jeg lå og sov og tenkte jeg skulle jobbe videre i kveld og i natt. Så jeg hadde gitt beskjed om at jeg ikke ville vekkes, men jeg ble vekket likevel, sier Karl Ove Knausgård.

Forlaget Oktober insisterte på at han måtte vekkes, og han ble ikke sur da han fikk vite at årsaken var nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris.

- Det var veldig morsomt. Det er veldig hyggelig å bli nominert.

Han legger vekt på at det er veldig vanskelig å konkurrere i litteratur, og understreker at det heller ikke er det det handler om.

- Det som skjer når du får en pris eller en nominasjon som dette er at boka blir synlig.

Henger høyest
Knausgård har sett på lista over de andre forfatterne som er nominerte til prisen og det er flere av dem han setter veldig høyt.

- Nordisk råds litteraturpris er en stor pris, mener han.

- Hvordan vurderer du den i forhold til andre priser du har fått?

- Det er helt klart denne prisen som henger høyest.

- Henger nominasjonen så høyt at du ikke blir skuffet om du ikke får prisen?

- Ja, sånn er det. Det må du faktisk tro meg på. Men hvis jeg skulle få prisen, så ville det komme veldig godt med, selvfølgelig, sier Karl Ove Knausgård.

Oppstyr
Det har vært mye oppstyr rundt den nominerte boka, «Min kamp 1», og det svære skriveprosjektet som skal ende opp i hele seks bøker.

- Jeg har heldigvis ikke merket så mye til det, sier forfatteren selv.

- Jeg bor i Sverige og har ikke lest norske aviser i høst, så jeg har på en måte ikke hatt kontakt med dette oppstyret. Men jeg har skjønt det hver gang jeg har kommet til Norge, at det har hendt mye og at ting har forandret seg.

For Knausgård har hele høsten bestått av jobbing.

- Jeg har skrevet hele tida.

- Det har ikke vært vanskelig å få ro til å skrive?

- Nei, merkelig nok ikke. Faktisk har det vært litt trygt på en måte, så jeg har kjent det har vært lettere å skrive.

- Hva gjør du etter at det svære «Min kamp»-prosjektet er over?

- Det er det som er det fine med det, at jeg kan gjøre noe helt annet etterpå. Det er en veldig fin tanke å ha. Jeg har allerede planene klare for hva jeg skal gjøre, men det vil jeg ikke si noe om nå.

- Du greier å gå videre da?

-Ja, absolutt. Det er veldig intenst å jobbe med dette prosjektet, men jeg tror det går bra å begynne på noe annet, sier Karl Ove Knausgård.

Nominasjonene
Nominasjonene er foretatt av de nasjonale medlemmene i bedømmelseskomiteen for Nordisk råds litteraturpris.

Her er alle de nominerte:

• Norge: Karl Ove Knausgård for romanen «Min kamp 1» og Tomas Espedal for romanen «Imot kunsten (notatbøkene)».

• Danmark: Peter Laugesen for diktsamlingen «Fotorama» og Ida Jessen for romanen «Børnene».

• Finland: Sofi Oksanen for romanen «Puhdistus» (Utrenskning) og Monika Fagerholm for romanen «Glitterscenen».

• Island: Einar Kárason for romanen «Ofsi» (Rasen) og Steinar Bragi nominert med romanen «Konur» (Kvinnor).

• Sverige: Steve Sem-Sandberg for romanen «De fattiga i ?ód?» og Ann Jäderlund for diktsamlingen «Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar».

• Færøyene: Gunnar HoydalÍ for romanen «Havsins hjarta» (I havets hjerte).

• Grønland og det samiske språkområdet: Ingen verk er nominert.

Knausgård
Dette er andre gang Knausgård blir nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2004 ble han nominert for romanen «En tid for alt».

Årets nominerte bok er hans tredje roman og starten på et svært bokprosjekt, som skal munne ut i hele seks romaner. De to første bøkene er allerede utkommet, mens bok nummer tre kommer 5. desember og de tre siste i løpet av våren 2010.

Knausgård har i følge forlaget Oktober hatt stor suksess med de to første bøkene i høst. For «Min kamp 1» mottok han Brageprisen, og romanen er nå trykket i et opplag på 22.000 eksemplarer. «Min kamp 2» er trykket i to opplag, til sammen 16.000 eksemplarer.

Planen er å trykke «Min kamp 3» i et opplag på 10.000 eksemplarer, sånn at det totale opplaget på Knausgårds tre første bøker av romanserien blir på på 48.000 eksemplarer.

«Min kamp. Første bok» er også solgt for utgivelse i Tyskland og Danmark.

Boka
Boka som nå er nominert til Nordisk råds litteraturpris forteller om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet og seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i møte med de menneskene han har rundt seg.

«En "instant classic" i norsk litteratur» mener Dagbladets bokanmelder Kåre Bulie om boken.

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte i 1998 med romanen «Ute av verden». For denne boken ble han, som første debutant noensinne, tildelt Kritikerprisen.

I 2004 utga Knausgård romanen «En tid for alt», som sikret ham P2-lytternes romanpris og Sørlandets litteraturpris. Boken ble også nominert til Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris.

«En tid for alt» ble kåret til en av de 25 beste norske bøkene de siste 25 år av Dagbladet sommeren 2006, og i 2009 ble romanen nominert til den prestisjefylte litterære prisen IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media