Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Blekksprut, butikker og bouzouki-dans

Om å svinge seg til eldgamle rytmer.

FAVORITTEN: Over stranda ligger en taverna som har fått navn etter småsteinene som skyller inn fra havet, med byens beste mat. Foto: Fredrik Wandrup
FAVORITTEN: Over stranda ligger en taverna som har fått navn etter småsteinene som skyller inn fra havet, med byens beste mat. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PLOMARI (Dagbladet)

Etter noen sesonger i denne lille byen, vet vi hva som står på restaurantenes spisekart. Likevel vil jentene alltid se menyen. Den yngste har en soleklar favoritt; spaghetti med smør, ost og ketsjup. Den andre er mer dristig. Hun kan finne på å bestille fersk, grillet blekksprut, selv etter at vi har sett nyfangede utgaver av arten i fiskeforretningen i byen. De ligger der i en hvit haug, med sugekoppene glinsende i det skarpe lyset.

Byens supermarked har sørget for at et par kolonialer er nedlagt. Men det fins fortsatt spesialforretninger av den typen vi savner hjemme. Foruten fiskeforretningen et par slaktere, med store dyreskrotter hengende fra taket. En butikk for ost er i full sving, og en med syltetøy. Noen kinesere driver et utsalg med klær. Gullsmeden holder stand, det samme gjør urmakeren og optikeren. En kvinne med langt, hvitt hår og et bredt smil driver en butikk med leker, bøker og tekstiler. I ouzobutikken kan du levere en tom litersflaske og få påfyll.

På restaurantene fins moussaka, stifado, stekt ost, kalamares, keftedes, pastitsio, tzatsiki, aubergine med fyll, stekt saganaki-ost. På byens torg, dominert av et mer enn 200 år gammelt platantre, har en av de mest populære restaurantene måttet evakuere. Bygningen fikk noen skumle sprekker etter jordskjelvet i fjor. Spisestedet har flyttet ut til strandpromenaden.

DANSEN GÅR på byens torg.
DANSEN GÅR på byens torg. Vis mer

Men fortsatt er to restauranter og en bar i virksomhet på den flotte plassen, og dansen går livlig. Hver fredag kveld er det full fart med gresk folkemusikk, i time etter time. Ikke Zorba, men sanger lokalbefolkningen har vokst opp med fra de var små og synger med på så det ljomer. Jentene er høyt og lavt! «Vi får så mange venner når vi danser,» sier niåringen. «Selv om de ikke kan norsk engang,» tilføyer den yngste. De gynger seg inn i de mest kompliserte rytmer. Små jenter, eldgammel musikk. Perfekt match. Sjuåringen grubler litt. Så sier hun: «Pappa, tror du de tenker på gresk også?»