DEBATT

Debatt: Barnehager

Blekkspruter i superheltkostymer

Min kjære, lille venn. Du fortjener så mye mer enn jeg kan gi deg akkurat nå.

OPPRØR: Foreldreopprøret arrangerte sommeren 2018 «foreldrestreik» foran Stortinget i forbindelse med loven om ny bemanningsnorm i barnehagene. Barndommen din fortjener så mye mer enn denne bemanningsnormen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
OPPRØR: Foreldreopprøret arrangerte sommeren 2018 «foreldrestreik» foran Stortinget i forbindelse med loven om ny bemanningsnorm i barnehagene. Barndommen din fortjener så mye mer enn denne bemanningsnormen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Du skal vite at jeg i mange år har kjempet min stille kamp. Nå er jeg klar til å kjempe høylytt. Du skal vite at jeg ikke står alene i den kampen jeg kjemper. Hele Barnehage-Norge kjemper, slik at vi skal få en bedre hverdag sammen du og jeg.

BARNEHAGELÆRER: Maylinn Pedersen Raen.
BARNEHAGELÆRER: Maylinn Pedersen Raen. Vis mer

Min kjære, lille venn, Stortinget har nå vedtatt en minimums bemanningsnorm. Politikerne tenker at det er en seier for deg, for meg, og vår hverdag. Vi vet noe som mange andre ikke vet. Gjennom hele dagen som vi er sammen, så er minimumsbemanningen tilstede 3–3,5 timer daglig.

Min kjære. lille venn, ser du bemanningsnormen som en seier, som et hån, et overgrep? Mot min profesjon og mot din barndom? Du og jeg fortjener så mye mer. Barndommen din fortjener så mye mer.

Min kjære, lille venn, hører du på stemmen min når jeg leser, at jeg har mistet innlevelsen min? Merker du at jeg egentlig ikke kan lese for deg? Ser du at jeg innimellom lesingen kikker ut i rommet for å forhindre konflikter? Merker du, at jeg sitter halvveis på gulvet slik at jeg kan reise meg, dersom det skulle skje noe med de andre?

Min kjære, lille venn som biter, kjenner du at jeg ikke har kapasitet til det? Ser du fortvilelsen jeg prøver å skjule i øynene mine? Vet du at grunnen til at jeg blir fortvilet ikke er din skyld? Den er rettet mot en regjering som ikke forstår betydningen av å kunne inngå i relasjoner og hvordan det får betydning for din utvikling.

Mine kjære, lille venn som gråter. Kjenner du hånden min som stryker deg på ryggen? Kjenner du at strykene mine gjerne vil at du skal slutte å gråte? Jeg prøver å ikke vise deg det. Jeg håper du ikke merker det? Kjenner du på kroppen din at jeg vil du skal slutte å gråte før du er klar for det?

Min kjære, lille venn, hva føler du når jeg avviser deg, når du inviterer meg inn i leken? Vil du invitere meg i morgen? Eller blir den gjentatte avvisningen for stor for deg å bære? Hva lærer jeg deg? Hva skjer med utviklingen din og evnen til å knytte deg til andre mennesker, når avvisningen ikke lenger hører til tilfeldighetene, men er blitt implementert i din hverdag? Du vet – lek er den viktigste læring og bearbeidelsesarenaen du har. Hvorfor tar ikke regjeringen dette på alvor?

Min kjære, lille venn, jeg vil be om unnskyldning hvis du noen gang har følt på noe av det som jeg kjenner sånn på. Jeg vil be om unnskyldning på vegne av regjeringen, de som styrer landet vårt og som mener at stedet du er på opptil 9.5 timer hver dag, er godt bemannet. Her har regjeringen gjort en stor feil. De har feilberegnet ditt behov for kjærlighet, trygghet og omsorg. Det mest elementære vi kan gi deg. Den feilen er det du som lider under. Jeg lider også, fordi jeg må ta del i dette overgrepet hver dag.

Min kjære, lille venn, Jeg vil også be om unnskyldning på vegne av kommunen og lokalpolitikerne dine. Kommunen din kan velge å styrke bemanningen slik at du får en bedre hverdag. De færreste gjør det, fordi det koster penger. Både du og jeg vet at det koster mye mer å la være. Tidlig innsats er viktige ord for samtlige kommuner – tidlig innsats handler om akkurat deg! I dine første leveår. Tidlig innsats handler om å ha muligheten til å inngå i relasjoner med deg. Det kaller jeg en langsiktig samfunnsinvestering med høy avkastningsrente.

Min kjære, lille venn. Jeg vil be om unnskyldning for at jeg i altfor mange år, har godtatt, kamuflert og deltatt i dette overgrepet. Jeg vil be om unnskyldning for at jeg har satt på vent alle mine innerste tanker om det aller viktigste vi har, nemlig deg. Jeg vil be om unnskyldning for at jeg ikke har klart å tilby deg en bedre hverdag som du fortjener. Men du skal vite, jeg har gjort mitt beste med de rammene jeg har fått tildelt.

Min kjære lille venn, samtidig som jeg ber om unnskyldning så vil jeg også fortelle deg hvor stolt jeg er av å være barnehagelærer. At jeg hver dag får lov til å ta del i ditt liv. Jeg vil fortelle deg hvor stolt jeg er av mine kolleger som daglig strekker seg det lengste de kan for at du skal ha det fint i barnehagen. Du og jeg kaller dem blekkspruter i superheltkostymer. Vi er ydmyke overfor disse blekksprutene, som hver dag gir mer av seg selv enn vi overhodet kan forvente av noen yrker i dette landet.

Uten disse blekksprutene ville barnehagen vært noe helt annet enn den er i dag. Hadde disse blekksprutene lagt fra seg sine tentakler i morgen - da ville det blitt gitt ordre om unntakstilstander i alle landets barnehager. Akkurat slike tiltak som det blir iverksatt under naturkatastrofer. Katastrofen i barnehagen er ikke målbare som en flom eller et jordskjelv. Men jeg skal love at stresset, bekymringene og maktesløsheten vi daglig kjenner på, kjennes ut som en intens flodbølge i hjertene våre. Den flodbølgen kan du som politiker gjøre noe med!

Min kjære, lille venn, jeg skriver disse ordene fordi jeg vil være stemmen din når du trenger den som mest. Jeg skriver disse ordene på vegne av framtidige barnehagelærerstudenter som kommer til å få seg et praksissjokk, som jeg ikke er sikker på om de er godt nok forberedt på. Jeg skriver disse ordene fordi du trenger flere ansatte som kan oppdage, leke, le og lese sammen med deg, og som kan trøste, tørke tårer og vise deg forståelse når du trenge det som mest.

Min kjære, lille venn, vi trenger politikere som våger å investere i din framtid. Vi trenger politikere som er villige til å sette rammer hvor profesjon, barnet, yrkesstolthet, fagoppdatering og bemanning er bærebjelken. Vi trenger politikere som vil legge til rette for at jeg kan klare å innfri rammeplanens krav.

Min kjære, lille venn, tenk hvis politikerne kjempet like hardt for deg, slik det har blitt gjort med bompenger og vindmøller. Tenk hvis du var og ble politikernes hjertesak. Da vet jeg om mange som hadde fått en bedre hverdag og du en bedre allsidig utvikling. Vi bor i ett av verdens rikeste land, som kanskje ikke er så rikt når det kommer til stykket.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer