Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blendahvit filmvirkelighet

- De som sitter i de store institusjonene må tørre å forandre måten de tenker på.

Caster fargeblindt: Per-Olav Sørensen (bak, i midten) regisserer «Ta meg med!», der Haddy N'jie (bak, til venstre) spiller fondsmegleren Gry. Også Marion Ravn, Frank Kjosås, Kjersti Elvik og Magnus Grønneberg står på rollelista. Filmen er basert på musikken til Halvdan Sivertsen og Jan Eggum, og har premiere neste år. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Caster fargeblindt: Per-Olav Sørensen (bak, i midten) regisserer «Ta meg med!», der Haddy N'jie (bak, til venstre) spiller fondsmegleren Gry. Også Marion Ravn, Frank Kjosås, Kjersti Elvik og Magnus Grønneberg står på rollelista. Filmen er basert på musikken til Halvdan Sivertsen og Jan Eggum, og har premiere neste år. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i sommer tok skuespilleren Asta Busingye Lydersen et oppgjør med filmbransjen i et innlegg i Aftenposten. Hun opplever at etnisitet ofte blir gjort til et poeng når en skuespiller med minoritetsbakgrunn blir tilbudt roller.

- Det er nesten blendahvitt. Vi er for slappe, sier regissør Per-Olav Sørensen, som for tiden spiller inn filmen «Ta meg med!».

Caster fargeblindt - En kan sikkert forsvare det med at det er en overvekt av hvite blant de skolerte skuespillerne, men det er en kjensgjerning at det finnes så sinnsykt mange bra som blir brukt altfor lite, sier han.

I den kommende musikalfilmen spiller Haddy N'jie fondsmegleren Gry.

Rollen kunne like gjerne blitt spilt av en etnisk norsk kvinne som av den halvt gambiske nordmannen N'jie.

- Vi er for slappe: Regissør Per-Olav Sørensen mener filmskaperne må ta ansvar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- Vi er for slappe: Regissør Per-Olav Sørensen mener filmskaperne må ta ansvar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg prøver alltid å caste fargeblindt, og har gjort det i mange år. I «Sex som oss» spilte Lisa Tønne søstera til Kjersti Elvig. Det var det ingen som stilte spørsmål ved, sier Sørensen.

- Der jeg får problemer er når man gjør ting som Halvbroren eller Kampen om tungtvann. Sistnevnte er ekstremt politisk ukorret - bare menn og alle er hvite. Men de historiske dramaene skal jo liksom stemme på disse tingene, sier han.

- Vil ta tid Haddy N'jie er i utgangspunktet ikke skuespiller og har derfor ikke selv opplevd virkeligheten Busingye Lydersen beskriver.

Hun tror situasjonen er i endring, men mener likevel det er viktig at noen fører kampen.

- Det kommer til å ta en stund før vi får helt blind casting, men på sikt tror jeg vi får det til. Det kommer så mange smarte, høyt utdannede, vakre og flinke folk med forskjellig type utenlandsk bakgrunn, at det ikke er til å unngå at de etter hvert blir synlige, sier N'jie.

- Ikke til å unngå: Haddy N'jie tror situasjonen vil endre seg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- Ikke til å unngå: Haddy N'jie tror situasjonen vil endre seg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Men de som sitter i de store institusjonene må tørre å forandre måten de tenker på. Og det er alltid vanskelig, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!