Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Blendet av stjerneglans

Oprah Winfrey kan bli Demokratenes presidentkandidat i 2020. Det er en særdeles dårlig idé.

POPULÆR: TV-dronning og kulturelt ikon, Oprah Winfrey, kan bli Demokratenes presidentkandidat i 2020. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo
POPULÆR: TV-dronning og kulturelt ikon, Oprah Winfrey, kan bli Demokratenes presidentkandidat i 2020. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Oprah Winfrey (63) er mer enn USAs tidligere TV-dronning. Hun er et kulturelt, feministisk ikon og et av de ypperste symbolene på den amerikanske drømmen. Hun er den afroamerikanske jenta som trosset enorme hindere, kjempet seg ut av fattigdommen og ble journalist. Deretter ble hun en av verdens mest berømte TV-ansikter, og en Oscar-nominert skuespiller. Med en lidenskapelig tale under Golden Globe-prisutdelingen og hint fra flere av hennes aller nærmeste venner, er ryktene i full gang. Skal hun utfordre Donald Trump i presidentvalget i 2020? Forhåpentligvis tar hun til vettet og lar være.

Oprah vil ikke være den første uefarne politikeren som klarer å komme seg til Det hvite hus. Barack Obama var en 42 år gammel, ukjent delstatssenator i Illinois da talen hans under Demokratenes landsmøte i 2004 skjøt ham opp på den politiske stjernhimmelen. Drøyt fire år seinere var han USAs president. Donald Trump var først og fremst kjent nasjonalt som en realitykjendis med programmet «The Apprentice» og fullstendig uten politisk erfaring da han tok sikte mot verdens mektigste jobb.

Med president Winfrey vil USA få en anti-Trump. Hudfargen hennes kunne ha eksludert henne fra å få bo i eiendomsimperiet Donald Trump arvet. Mens Trump er sprekkferdig av narsissisme, selvskryt og løgn, er Oprah et symbol på empati, omtanke og redelighet. Mens Trump snubler klønete rundt i vokabularet til en middels begavet åtteåring, er Oprah veltalende og elegant. Mens Trump anklages for problemer med sin mentale stabilitet, er det få som tviler på at Oprah er ved sine fulle fem. Mens styrtrike Trumps forhistorie er fylt av mildt sagt tvilsomme forretningsforbindelser, har styrtrike Oprah foreløpig et temmelig plettfritt rulleblad. Mens Trump på rasistisk vis angriper minoriteter og innvandrere fra «skitthøl», er Oprah opptatt av å forene på tvers av etnisitet og seksuell legning. Mens Trump hevdet at han kunne trakassere kvinner seksuelt fordi han er berømt, er Oprah en svært tydelig forkjemper for kvinners rettigheter. Golden Globe-talen hennes var for eksempel en kraftfull #metoo-tale.

Sinnet og hatet mot Trump er stort blant de fleste liberale i USA. Samtidig er det for øyeblikket ingen åpenbare presidentkandidater i Det demokratiske partiet. Da Oprah gikk på scenen blant Hollywoods største stjerner, var det som en forløsning for store deler av venstresiden. Blendet av stjerneglans tror mange Demokrater de endelig har funnet lyset i ei bekmørk tid.

Det kan se forlokkende ut, men hvordan vil egentlig Oprah klare seg når hun blir gått etter i sømmene i en presidentvalgkamp? Hun har ingen erfaring som folkevalgt. Motstandere kan finne uttalelser fra 30 år på TV - en stor del av tida i et svært tabloid talkshow - som de vil snu til negative reklamer. Oprah har også brukt tid på å promovere kontroversielle selvhjelpsideer og lite vitenskapelige helsekurer. Oprah-effekten fikk milloner av amerikanere til å lese bøkene eller kjøpe de andre produkter hun anbefalte. Men hun sørget også blant annet for å sette fart på de kontroversielle TV-karrieren til Dr. Phil og Dr. Oz. Oprah er en filantrop som har gitt enorme summer til veldedighet, men skolen hun startet i Sør-Afrika ble kritisert for overdreven luksus og ble også åsted for en overgrepsskandale. Glansbildet av Oprah kan kort sagt bli revet fullstendig i stykker i en skitten og opprivende valgkamp.

Superkjendisen vil lett kunne skyve andre konvensjonelle politikere av banen slik Trump gjorde med 16 republikanere under primærvalgene i 2016. Imidlertid er ikke spørsmålet om Oprah vil kunne bli en bedre president enn Donald Trump. De fleste som står oppført i telefonkatalogen, kunne trolig gjort en bedre jobb enn ham. Men etter år med en eksepsjonelt ukvalifisert TV-klovn i Det hvite hus, trenger USA neppe fire nye år med en berømt amatørpresident. Både Demokratene, Oprah og USA vil være langt mer tjent med at partiet dyrker fram noen av sine egne politiske talenter, og at Oprah heller fortsetter slik hun også tidligere har vært en penge- og stemmemagnet for Demokratenes kandidat.

Hvis Trump fortsetter å gjøre seg stadig mer upopulær, bør Demokratene ha gode muligheter til å feie ham av banen i 2020 både med og uten Oprah. Men å være USAs president er en av verdens vanskeligste jobber. Dersom den fremste kvalifikasjonen er blitt at du må være en populær TV-personlighet som kan selge fantasier, bør vi forberede oss på president Kim Kardashian om et par valgperioder.

STERK TALE: Oprah Winfrey nevnte en rekke kvinner i sin tale under Golden Globes, blant annet Recy Taylor. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!