Bli .com-forfatter

Teknologien åpner mulighetene for forfatter-spirer. Både nettforlag, egenpublisering og skrivekonkurranser gir håp til nettkyndige med skrivekløe.

Nettbaserte Jung forlag er det nyeste skuddet på forlagstreet. Det ble lansert mandag denne uka. Bak forlaget står fem litteraturglade personer i begynnelsen av 20-åra som har som målsetting å hjelpe fram ukjente forfatterne.

- Vi vil oppdage unge talent og kunne tilby oss å jobbe tett med dem, sier redaktør Brynjulf Jung Tjønn, gründeren bak forlaget, til Dagbladet.no. Lanseringen av forlaget kommer delvis som en reaksjon mot de tradisjonelle forlagene.

- Vi synes enkelte forlag virker litt gammeldagse, dessuten synes jeg de fleste er for lite flinke til å gi skikkelige tilbakemeldinger til folk som blir refuserte. Samtidig satser de altfor lite på publisering på Internett, og der ønsker vi å være sterke, sier redaktøren som gjerne vil få fram flere kjendisforfattere.

Hver måned skal forlaget publisere tekster av forfattere og skribenter. Kvaliteten skal være høy, og blant annet Øyvind Berg og Christopher Grøndahl står på listen over bidragsytere. Men «spalteplassen» er også tiltenkt ukjente forfatterspirer. Dessuten er en nettantologi for debutanter planlagt til sommeren. Noen få vil også komme med i en hovedantologi som kommer ut i bokform til høsten.

Forlegger på privaten

En annen måte å få gitt ut bøker på, er å bli forlegger selv. Nå kan du sende bokmanuset ditt til det nystartede firmaet Kolofon, og motta boka i posten etter 48 timer, ferdig innbundet.

Mens tradisjonelle forlag bruker over kr. 100 000 på en bokutgivelse, koster det her rundt 200 kroner å trykke sin egen bok. Og i følge Aftenposten forventes det at prisen faller i løpet av de to første årene.

Det er Internett-teknologi som i kombinasjon med print on demand-maskiner gjør denne formen for publisering mulig. En av gründerne bak Kolofon, Per T. Nordanger, tror print on demand (trykking ved behov) vil revolusjonere vårt forhold til bøker.

NETTFORFATTERE får  stadig nye sjanser til å bli publisert.
NETTFORFATTERE får stadig nye sjanser til å bli publisert. Vis mer

Trøkk på nettet

Skrivekonkurransen TEMP2001 er en annen mulighet for ukjente forfattere med nettilgang. Her inviteres ungdom mellom 15 og 35 år til å sende inn tekster over Internett. Forfatter og jurymedlem Harald Rosenløw Eeg forteller at denne utradisjonelle innsendingsformen er valgt for å senke terskelen.

- Sånn tror jeg man kan treffe andre folk, og kanskje særlig gutter, som man ikke ville møtt ellers, sier han til Dagsavisen.

Aschehoug arrangerer TEMP2001 i samarbeid med bol.com, en av Nordens største musikk- og bokhandel på nettet. Bol.coms markedssjef Stina Hammerstrøm forteller at tekstene ikke behøver å være ferdig bearbeidet når de sendes inn til konkurransen. Rosenløw Eeg mener det er viktigere at de forteller noe, og har «trøkk».

NETTFORFATTERE får stadig nye sjanser til å bli publisert.
VIL FÅ GUTTER TIL Å SKRIVE: Harald Rosenløw Eeg.