Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bli Donald-forfatter!

Men nå har du dårlig tid! Her er tips og instrukser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ennå ikke fått ut forfatterfingeren? Det har Linda Skaarbrevik Klakken (24). Til gangs. Ganske kjapp var hun også.

- Det var egentlig ganske tilfeldig. Jeg la merke til konkurransen, for jeg pleier å være inne på litteratursidene til Dagbladet ganske ofte, forteller Linda.

Hun snakket litt med nevøen sin på fire som digger Donald, pluss søskenbarnet - «som har skikkelig peiling» - så kokte de sammen en historie i hui og hast - og sendte den inn.

- Donald har vært en del av oppveksten min. Nå når jeg er blitt tante, har jeg fått tatt opp Donald-lesingen igjen. Nevøen min er gått over til Donald-språk, så det er nesten blitt vanskelig å snakke normalt, ler Linda, som begynner på skrivekunstakademiet i Bergen til høsten.

Linda har en del skriveerfaring fra tidligere, men noe liknende dette har hun aldri gjort.

- Hovedmotivasjonen med å delta i konkurransen er at nevøen min kanskje får lese en Donald-historie som tante har skrevet en gang!

Hovedpersonen i historien til Linda er Onkel Skrue, Donald og guttene. I blant får de hjelp av Petter Smart. I tillegg stepper Rotor inn som pilot.

TIPS TIL MANUS-SKRIVING

Et ferdig manus går gjennom flere stadier:

1. Idé.

Dette er en kort beskrivelse av historien, der det fremgår hvem som er hovedpersonen, og hvorfor han gjør det han gjør i historien.

2. Synopsis.

Her fortelles det hva som skjer gjennom historien, hendelse for hendelse i riktig rekkefølge, og hvordan hovedpersonen(e) reagerer på hendelsene.

Synopsis kan være delt inn i sider, slik de er tenkt i den ferdige tegneserien, men dette er ikke nødvendig.

3. Manus.

Manus inneholder beskrivelse av hver enkelt rute, med miljø, hvem som er med, hvordan de ter seg, og replikkene til boblene.

Velg selv om du vil levere en god idé, et synopsis, eller et fullt gjennomarbeidet manus.

- Jeg fant frem gamle blader, fant ut hvilken historie jeg synes var best, og tenkte på om det var noe spesielt jeg savnet. Så prøvde jeg å lage noe i samme retning, forteller Linda.

I første omgang sendte hun inn én idé med synopsis, men synes det var så morsomt, at hun har sendt inn flere forslag i ettertid.

- Har du noen tips til folk som har lyst til å delta i konkurransen?

- De bør prøve å tenke litt nytt, kanskje? Men mange av Donald-historiene er jo bygget rundt historiske ting, som gullgraving i Alaska. Uansett, tror jeg det er lurt å finne et plot først - finne ut hvilke personer man vil ha med - og så bygge ut historien etterhvert. Er du glad i å lese Donald og har lyst til å være med, så er det bare å sende inn, oppfordrer Linda.

Vi tok kontakt med «eksperten» vår Olaf Solstrand, for å få noen kortfattete tips sånn helt på tampen. De lyder slik:

 • Ikke se figurene fra utsiden - bli figurene dine! For at Donald skal kunne oppføre seg naturlig, må du tenke som Donald.
 • Du må ha lest så mange Donald-historier og satt deg så godt inn i hvordan personene fungerer, at får du et dilemma, så vet du nøyaktig hva de forskjellige ville gjort.
 • Selv om alt som havner på papiret er hvem som er med, hva de sier og hva de gjør, bør du ha planlagt langt mer før du begynner å skrive. Sier Donald at Skrue er utenbys, bør du vite hvorfor han er det. Har Magica fra Tryll fått en ny tryllestav, bør du vite hvordan hun har fått den. Lær deg hvordan personligheten til alle de involverte virker, og bruk kunnskapen som en mal for hva som skal skje videre. Det betyr hardt arbeid, men det øker også kvaliteten på resultatet.

  Puh. Og dobbelt-kvakk. Husk at du ikke trenger å gå SÅ grundig til verks. Det er viktig å ha idéen - men aller viktigst å sende den inn til oss. Resten kan du få hjelp til!

  NB! Skal du bli Donald-forfatter med Dagbladet.no, må du sende inn ditt forslag innen 1. august.

  Send til: [email protected]

  Kvakkelykke til!

  Les også:

  Gulp, du kan bli Donald-forfatter!

  Donald for en dag!

«PROFF» DONALD-FORFATTER: Husker du da en i B-gjengen nylig gikk inn i Donalds kropp for å komme seg inn i pengebingen til Onkel Skrue? Historien til Olaf Solstrand var på trykk i Donald nummer 26, i Norge, Sverige, Danmark og flere andre europeiske land. Han er en av de få norske forfattere - og den yngste - som har skrevet for Donald. <a href=http://www.dagbladet.no/kultur/2003/06/23/371896.html>Her</a> får du flere av tipsene hans!
PRØVER SEG: Linda Skaarbrevik Klakken (24) har sendt inn flere forslag til manuskonkurransen Dagbladet.no arrangerer i samarbeid med Serieforlaget Egmont. Da Linda ble tante for fire år siden, begynte hun for alvor å lese Donald igjen. - Artig, sier Linda.
DONALD-MANUS Vi har fått inn mange manusforslag til konkurransen vår, så Donald er egentlig glad. Bare litt lat. På tross av det hengende nebbet, kvekker han at han vil ha flere manus i bunken. Så - lag yndlingshistorien vi ennå ikke har lest, og send den til <a href=mailto:[email protected]>oss!</a>