Bli en spillaktivist

Protester mot Bush, høye skatter eller den kjipe arbeidsplassen din - uten å bevege deg fra stolen.

Nettet har vært et yndet verktøy for politiske aktivister i mange år allerede - med brysomme kjedemail og opprop som ingen gidder å lese.

Nå har heldigvis flere forstått at underholdning kan være et vel så effektivt virkemiddel for å få folk til å bry seg. For tiden kryr det nemlig av politiske spill på nettet.

Kapitalismens ulemper

Den italienske aktivistgruppa Centro Sociale La Pergola er blant de som har forstått verdien av nettspill i sin politiske propaganda. Forutsigbart nok er organisasjonen kritiske til Bush, amerikansk imperialisme og kapitalistiske produksjonsmetoder. Men spillene har til dels stor underholdningsverdi.

- Nettet er et medium der mange kan nå mange, mens tradisjonell politikk baserer seg på enveiskommunikasjon mellom en elite og folket, sier Alex Foti fra den politiske gruppen ChainWorkers, til BBC.

Spillene på Centros hjemmeside Molleindustria har en blitt en kjempehit blant ivrige nettbrukere. Målet med spillene er å vise hva utviklerne mener er urettferdige sider ved kapitalismen.

 • I «Tuboflex» er spilleren plassert i 2010, og du må forsøke å overleve i et arbeidsliv som stiller umenneskelige krav til omstilling.
 • I «Tamatipico» er du som er arbeidsgiveren. Men pass på å holde arbeideren din noenlunde lykkelig og uthvilt, hvis ikke rammes du av streik.

  Annerledes krigsspill


  «Shoot \'em up»-spill har lenge vært vanlige i spillverdenen, men hva skjer hvis rakettene slett ikke er så presise som krigspropagandaen skal ha det til? Prøv selv i dette spillet, titulert «September 12th».

  Produsentene bak, Newsgaming.com, har også flere politiske spill på lager. I «Madrid» skal du forsøke å la stearinlys, tent til ære for terrorofre over hele verden, brenne så lenge som mulig.

  Etter 11. september ble «Patriotic Act» gjenstand for diskusjon i USA, og kritikerne hevdet at innbyggerne ga opp sin frihet til fordel for økt sikkerhet. Hvor galt det kan gå når man skal forsøke å overvåke alt, får du et eksempel på i spillet «Vigilance», som kan lastes ned fra denne siden.

  Bush-bashing


  Det er vel ingen overraskelse at mange av spillene der ute handler om president Bush. Dette, «The Anti-Bush Game», er bare ett.

  Et langt bedre er «Bush Shoot-Out», der Det hvite hus angripes av terrorister. Framfor å vente på hjelp fra FN, tar George W. selvfølgelig skjeen i egen hånd.

  Men hva så med republikanerne?

  Jo, de vil ikke være stort dårligere. Men «Tax Invaders», en variant av klassikeren «Space Invaders», har en bedre idé enn utførelse. Her er romskipet ditt president Bush, og romvesnene er byttet ut med skattereformer.

BOMB I VEI: «September 12th» er et spill der du skal treffe «militære mål» med mer eller mindre ustø hånd.
FRAMTIDENS ARBEIDSMARKED: «TuboFlex» utfordrer deg til å makte et arbeidsliv som stiller krav til hyperfleksibilitet.
LEK ARBEIDSGIVER: Gjør arbeideren din lykkelig - og produktiv - i «Tampatico».
BIG BROTHER: Overvåk alle former for kriminalitet i «Vigilance».
«SPACE»-VARIANT: I «Tax Wars» skal du stoppe John Kerrys skattereformer.