- Bli husmor med Arne Olav!

Petres «Mamarazzi» slår et slag for husmødre av alle kjønn. Arne Olav Brundtland - mannen som ga mannlige husmødre et ansikt - fronter kampanjen «Husmor 2000».

Med seg på husmorlauget har herr Brundtland hele Norges «Lilli Valentin», skuespilleren Anne Marit Jacobsen. Ti år som teatrets ultimate husmor har satt sine spor.

- Jeg er «Husmor 2000»s store beskytter, skryter Anne Marit Jacobsen.

- Ryktene om kampanjen har gått lenge, og flere kilder i KrF har meldt sin interesse. Det kom ikke på tale, slår «Mamarazzi»s Anne Sandvik fast.

- Stå fram

Startskuddet for Petres husmorstunt smeller på fredag, og fortsetter hver fredag framover så langt husmødrene rekker.

Det handler verken om KrF, kontantstøtte eller kvinnen tilbake til kjøkkenbenken. Målet er rett og slett å gi de huslige og haglige sysler sin tapte ære tilbake.

- Dette er en kjønnsnøytral kampanje. Det handler ikke om å stå hjemme og surre kålruletter eller svinge støvkluten hele dagen, men hverdagskompetanse er viktig for å leve det gode liv. Ordet husmor har fått en negativ klang, vi vil gjøre det positivt. Vårt ønske er at alle, kvinner som menn, skal stå fram som husmødre, sier Anne Sandvik.

Seks minutter

Arne Olav Brundtland ga seg selv. I sin bestselgende bok «Gift med Gro» har han bevist til fulle at han er den fødte husmor.

- Jeg synes anerkjennelsen kom litt seint, ler Arne Olav.

Her snakker vi om en mann som i sin tid investerte i dobbelt sett strykeutstyr.

- Det var dels i opplæringsøyemed, dels av sosiale grunner. Synkronstryking, he-he. Jeg tror det er et bilde av stryking i boka, sier Arne Olav.

- Nei, sier Anne.

- Det gikk litt fort, innrømmer forfatteren.

Nærmere bestemt i underkant av 300 timer og minus en halv million i skatt tok boka. Men Brundtland stryker skjorter fortere enn han skriver bøker.

- Jeg regner seks minutter på en langermet, fire og et halvt på en kortermet, sier han stolt.

- Hva er det verste du stryker?

- Bunadskjorter, sier Arne Olav Brundtland.

Nyttelastprinsippet

I det brundtlandske hjem ble nyttelastprinsippet tidlig innført. Det innebar at når et familiemedlem flyttet seg fra stua til kjøkkenet, tok man med seg hva enn det måtte være som skulle til kjøkkenet. Og omvendt.

- Du vet, Norge er en skipsfartsnasjon. Båter må alltid ha en nyttelast. Går du fra A til B, tar du med noe, forklarer Arne Olav.

Så forteller han litt om hvor mye han gremtes da Gro en gang stilte på tv med skrukkete bluse. Og om hvordan han ofret seg for fruen da fruen ofret seg for politikken.

- Jeg tar hjemmefronten, sa jeg. Men da godtar jeg ikke at du klager hvis det ikke står melk i kjøleskapet hver dag.

Smør i trusa

Anne Marit Jacobsen humrer høylytt. Etter å ha imitert landsmoderen i flerfoldige år, kjenner hun Gro nesten like godt som mannen.

- Nå skal jeg ha opplæring, sa jeg. Jeg vil vite hvordan jeg skal behandle klær, hvordan klesvaskemaskinen virker - jeg sier klesvaskemaskin, jeg, for det finnes jo to vaskemaskiner, sier Arne Olav.

- Det sier Lilli Valentin også. Tenk deg å få dovremakko i geitosten og smør i trusa, grøsser Anne Marit Jacobsen.

Når Anne Sandvik setter opp sitt medbrakte strykebrett tar det helt av.

- Cotton, mumler Brundtland, endevender mannen til produsentens hvite skjorte, og setter i gang. Strekker, stryker, stryker og strekker.

- 2.10, brøler produsenten idet skjorta forlater brettet nystrøket.

Slå den.

HUSMORSKOLE: Fredag går startskuddet for «Mamarazzi»s nye, store kampanje «Husmor 2000». Første leksjon var ved husmora over alle, Arne Olav Brundtland.