Bli lomo du også!

GRIMSTAD (Dagbladet): Et lite, russisk lommekamera, uforandret siden 70-tallet, er grunnlaget for en alternativ kunstbevegelse som på få år har spredd seg verden over. Nå har den nådd Norge også.

Bevegelsen vil demokratisere fotokunsten med amatørbilder, gjerne skakke og uskarpe. Kameraet heter LOMO, de som bruker det er lomografer, og de fargerike bildene kalles lomografier. Nå er The Lomographic Society på kortfilmfestivalen i Grimstad for å presentere seg selv.

- Filosofien er enkel: alle skal få føle seg som kunstnere og ellers gjøre som de vil, sier østerrikeren Wolfgang Stranzinger, selveste Lomo President.

Kunstnermiljøet i Wien oppdaget kameraet i 1991, salget tok av, fabrikken i St. Petersburg ble reddet fra nedleggelse - og nå har LOMO-bevegelsen 100000 medlemmer verden over.

- Hvordan blir man en lomograf?

- Ha alltid kameraet med deg. LOMO er ditt tredje øye. Ta bilder hele tida. Skyt fra hofta.

- Kan man ikke bruke hvilket som helst kamera?

- LOMO er det beste snapshotkameraet i verden. Det er raskt, lyssterkt, har en god linse og en automatisk lukker med ubegrenset tid, sier han.

I Grimstad skal Stranzinger låne ut hundre LOMOer med film til deltakerne, med beskjed om å lomografere festivalen. En jury kårer det beste lomografiet og vinneren blir Norges deltaker i LomOlymPics, som arrangeres i Tokyo til høsten.