Bli med inn i haikerens univers

Kultklassikeren blir utstilling.

• Se klipp fra filmen

(Dagbladet.no): Douglas Adams\' kultklassiker «The Hitchhiker\'s Guide to the Galaxy» handler om engelskmannen Arthur Dent, som sammen med reisefølget Ford Prefect drar ut i universet for å finne det endelige spørsmålet til det endelige svaret på meningen med alt.

I disse dager lanseres filmversjonen av science fiction-fabelen. Men det er ikke bare på kinolerretet at du kan dra på tommeltotten ut i verdensrommet.

Fra og med 28. mai kan du besøke familieutstillingen The Hitchhiker\'s Guide to the Galaxy ExhibitionVitenskapelig museum i London.

Utstillingen er laget i tett samarbeid med filmskaperne. Ifølge museets nettsider vil den bringe science fiction-historien til live ved hjelp av gjenskapte filmsett, figurer, gjenstander og kostymer fra filmen, mens vitenskapelige spørsmål vil bli utforsket og forklart underveis.

- Vi vil at besøkende skal få følelsen av stige inn i haikerens verden, sier utstillingsleder James Rudoni til CNN.

På haiketur

London-turister som løser billett til utstillingen får mulighet til å besøke Arthur Dents hjem. Kulissene er de samme som ble brukt under filminspillingen, og viser huset med stakittgjerdet før det og resten av jorda ble utslettet for å gi plass til en intergalaktisk motorvei.

HAIKETUR: Bildet er fra filmversjonen. Fra venstre rapperen Mos Def i rollen som Ford Prefect, Martin Freeman som Arthur Dent og Sam Rockwell som Zaphod Beeblebrox  Foto: FILMWEB
HAIKETUR: Bildet er fra filmversjonen. Fra venstre rapperen Mos Def i rollen som Ford Prefect, Martin Freeman som Arthur Dent og Sam Rockwell som Zaphod Beeblebrox Foto: FILMWEB Vis mer

Deretter kan du gå inn i en annen av utstillingens elleve soner, og få en haiketur med Ford Prefect.

- I den seksjonen vil vi se nærmere på forskningen rundt utenomjordiske liv, sier James Rudoni.

Det er uvisst hvilke andre Adams-figurer du kan stifte bekjentskap med. Men selv om du skulle gå glipp av for eksempel Slartibartfast eller kua som anbefaler seg selv som middag på Restauranten ved Universets Ende, er du i alle fall garantert et besøk på luksusplaneten Margrathea. Og en test av supercomputeren «Deep Thought», som kan gi deg svaret «det endelige spørsmålet om livet, universet og alt».

Svaret er 42

«Haikerens Guide til Galaksen» begynte som et 14 episoder langt hørespill på BBC Radio i 1978. Britene flokket seg om radioapparatene, og historien kom snart ut i bokform.

I dag er Douglas Adams historier om Arthur Dent kjent verden over. Hitchhiker-bøkene er oversatt til en rekke språk, blant annet til norsk.

Adams tok leserne med på en rasende festlig jakt på det endelige spørsmålet til det endelige svaret på meningen med alt. Datamaskinen i bøkene kom opp med svaret: 42.

I et nettmøte med Dagbladet.nos lesere i 1999 innrømmet imidlertid Adams at tallet bare var sprøyt.

- 42 var bare en vits, sa han.

Forfatteren døde av hjerteinfarkt kun 49 år gammel i 2001, mens han skrev på et filmmanus om Arthur Dents intergalaktiske reise. Han fikk aldri se det endelige resultatet.

• Utstillingen i London varer fram til november. Seinere legger den ut på en internasjonal turné. Les mer her.

• Les nettmøtet med Douglas Adams (Dagbladet.no 28.10.99)

KULT-FORFATTER: Douglas Adams.