DEBATT

Bli med meg på legevakt i nord, Erna

- Ikke server oss usannheter, skriver lege Hanne Heszlein Lossius til Erna Solberg.

«ERNA SERVERER USANNHETER»: Det mener kommunelege i Berlevåg, Hanne Heszlein-Lossius. Foto: Privat
«ERNA SERVERER USANNHETER»: Det mener kommunelege i Berlevåg, Hanne Heszlein-Lossius. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Nå gjør du nordlendingene forbannet, Erna», skriver politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

Det gjør han fordi statsministeren i forrige uke kunne fortelle et samlet Storting at beredskapen i luftambulansen i Nord-Norge er bedre enn den har vært tidligere. Hun presenterte med andre ord en skikkelig gladnyhet for alle pasienter, pårørende og helsepersonell i nord.

Hvis den var sann. Men det er kun en sannhet i Oslo. 1960 kilometer nord for Oslo er virkeligheten en ganske annen. Mens Erna stod på talerstolen i sør, stod tre ambulansefly på bakken i nord. Ikke lenger en del av beredskapen, men ute av drift på grunn av mangel på mannskap.

Erna var i Stortinget. Jeg var på vakt i Finnmark.

263 kilometer unna nærmeste sykehus. 488 kilometer unna nærmeste barnelege. 855 kilometer unna nærmeste hjernekirurg eller hjertekirurg.

Ingen av dem kommer nærmere av at det er færre piloter og fly etter at Babcock tok over luftambulansetjenesten i sommer.

Så, Erna - hva mener du med at beredskapen er styrket?

Når du stiller deg på talerstolen i Oslo, bør du kjenne forholdene du snakker om. Selv om det er aldri så langt fra Oslo til Berlevåg.

Når det gjelder helsevesenet i nord, er det mye du kan være stolt av. Du burde vært med å styrke oss, støtte oss og gjøre oss enda bedre. Ikke servere oss usannheter.

Hvis du skal snakke om oss i Nord, Erna, så er det mange ting du kunne sagt til dem i Oslo.

Du kunne fortalt om de mange offentlige ansatte sykepleierne på sykestuene våre som våker over dem som venter på et fly. De som står her hver eneste dag og hver eneste natt, uavhengig av politiske anbudsprosesser. De som aldri viker selv om flyet står på bakken, grunnet de samme politiske prosessene.

Om ambulansearbeiderne - hovedpilaren i beredskapen her nord. Som kjører de ekstra milene over fjelloverganger når flyene er midlertidig vingeklippet. På legene, som ofte er alene på vakt. Som får beskjed om at pasienten ikke kan få fly. Legene som må finne en annen løsning mens venefloner legges, medisiner trekkes opp, blodtrykk måles og hender holdes.

På flysykepleierne som kommer og henter de dårligste pasientene. Som siden 2018 har måtte tåle store omlegginger i arbeidshverdagen sin. På anestesilegen som kommer med når det virkelig brenner.

Som kommunal vaktlege møter jeg dem i gult på en kort flystripe, alltid like imøtekommende, profesjonelle og trygge. Det er takknemlig å kunne levere pasienter videre til dem. De er uvurderlige. Det er mye du kunne sagt om helse og beredskap i Nord, Erna. Men ikke server oss usannheter.

Vi har nemlig et opplegg som fungerer ganske så godt. Vi leverer helsetjenester av ypperste kvalitet, Erna. Men vi trenger å ha fly i bakhånd. Ikke utmeldte fly. De er kanskje fine på et papir i en stortingssal. Men med våre avstander, må vi ha fly som alltid kan fly. Fra Oslo til Hamburg er det 814 kilometer. Det betyr at dere i Oslo er nærmere Hamburg enn vi i Berlevåg er en hjertekirurg. Selvsagt er det en absurd tanke å reise til Hamburg med bil om man blir akutt syk innenfor Ring 3.

Mens vi tar vakta, forholder vi oss samtidig til rotet etter et operatørskifte som fulgte en anbudsprosess hvor pris veide tyngst. Mens flyene våre står på bakken, hører vi at det i Oslo sies at beredskapen aldri har vært bedre. Feilaktige påstander fra øverste hold burde gjøre alle nordmenn forbanna. Ikke bare nordlendinger.

Erna, bli med meg på neste vakt! Jeg lover deg uforglemmelige møter med de sterkeste mennesker du kan tenke deg i alle ledd. Men jeg kan ikke love deg at flyet lander. Det kan bare du og dine kollegaer i regjeringen sørge for.

Dette innlegget var først på trykk på debattsidene til avisa Nordlys.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer