Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Bli med opp på rommet Så drikker vi oss fulle. Så drikker vi oss dumme.» Sjokkert over allsangen på ungdomskonsert

Artisten TIX spilte for 130 ungdommer i Arendal. 

SPILTE I ARENDAL: Andreas Haukeland, også kjent under artistnavnet TIX. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SPILTE I ARENDAL: Andreas Haukeland, også kjent under artistnavnet TIX. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg holdt på å ramle av stolen da jeg så at TIX var headliner. Jeg tenkte, hva er i veien med folk? Det er noe riv ruskende galt når de unge synger med om «Fittefjell», hevder Rune Hagen.

Miljøterapeuten har to voksne barn og en liten unge, og er ifølge ham selv en av flere i Arendal som har reagert på at russelåtartisten TIX, Andreas Haukeland, ble booket som underholdning på Kilden fritidsklubb i sørlandsbyen i forrige uke.

- Jeg har generelt ikke noe problem med at artister fremsetter tekster med seksuelt og kvinneobjektifiserende tekster, men jeg mener det er et stort problem at slike tekster blir fremført for ungdom under 18 år, sier Hagen.

«Bli med på kne lille luremus»

Tekstinnholdet i Tix & The Pøssy Projects mye omtalte russelåter, har tidligere blitt kritisert for å ha et kvinnefornedrende syn og for å bagatellisere voldtekt.

I låten «Sjeiken», som var russebusslåta til en buss fra Stabekk i 2015, hører man tekstlinjer av denne typen:

«Kom bli med ned på kne lille luremus Tar deg med til et fullstappa horehus. Så bli med inn i klubben Bli med opp på rommet Så drikker vi oss fulle Så drikker vi oss dumme.»

Kritikken har russelåtprodusenten TIX tidligere tatt avstand fra.

- Det er sjokkerende at noen i det hele tatt sammenligner tekster som spiller på sex med voldtekt, uttalte han til Dagbladet.

- 12-åringer sang med

Ifølge Agderposten som var til stede på arrangementet sang 130 unge med på låtprodusentens låter fredag i forrige uke. Avisa skriver at unge helt ned i 12 års-alderen sang med for full hals.

Hagen, som selv ikke på konserten, mener det er graverende at kommunen har brukt midler til et slikt arrangement for ungdom.

- Noen bør gå i skammekroken. 70- 80 prosent av innholdet i TIX låter er en nedvurdering og objektivisering av det kvinnelige kjønn. I en tidsalder hvor en ser på kjønnsidentitet og press fra alle kanter kan man ikke si at det er greit med slike tekster. Hvor reflekterte er egentlig 13-åringer? Det synes merkelig at foreldre skal snakke med barna sine om likeverd og samtidig være med barna og la de synge med på låtene til Tix, sier Hagen.

Spiller for åtteåringer

Artisten Tix, hvis egentlige navn er Andreas Haukeland, ønsker ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

- Det har vært en eller to stemmer som har kommet med kritikk etter tidligere konserter, men ikke slik som det har vært fra Arendal, sier manager Øyvind Riibe til Dagbladet.

Ifølge Riibe har Tix i løpet av et år rundt 15-20 spillejobber for ungdommer under 18 år.

- Vi har hatt åtteåringer som har stått fremst på konsertene og sunget med på sangene. De kan tekstene utenat, sier Riibe.

- De synger uansett

Han ser ikke på det som problematisk at Tix spiller for så unge mennesker, men forteller at de groveste låtene som «Storebjørn» og «Habbo club» er fjernet fra settlista når Tix spiller for det yngste publikummet.

- Hvis noen mener at tekstene hans er verre enn det andre opp gjennom tida har kommet med hadde jeg satt meg ned og analysert tekster på en ny måte, sier Riibe.

Ungdommen synger på låtene til Tix uansett om han spiller konsert eller ikke, mener Riibe.

Hadde søvnløse netter

- Det var ungdommens bystyre som ønsket seg TIX på vegne av ungdommen i Arendal, sier Marie Skeie Bartholdsen, leder for fritidstilbudet for ungdom ved Kilden aktivitetssenter i Arendal kommune til Dagbladet.

Hun bekrefter til at aldersgrensen for deltagelse på konserten var fra 13-17 år. I tillegg deltok flere foresatte på konserten.

- Vi ville ta den ressurssterke ungdommen på alvor. Vi kalte dem inn og spurte hva de ville ha. Det er en del av ungdomskulturen vi ikke kan lukke øynene for. Dette er det de hører på hjemme, sier Bartholdsen.

Ifølge Bartholdsen var likevel ikke bookingen uproblematisk.

- Jeg hadde noen søvnløse netter knyttet til dette arrangementet, men det jeg kunne gjøre var å sørge for sikkerhet og å være tilgjengelig for foresatte i forkant. Alle var klar over hva de gikk til, sier hun.

Kjente tekstene fra før

Ifølge Bartholdsen handlet arrangementet om å høre på hva ungdommen ønsket seg.

- Vi hadde mange runder der vi måtte snakke om denne artisten, men vi har et stort fokus på å la ungdommen være med på å bestemme, sier Bartholdsen.

Bartholdsen sier at arrangementet er et rent ungdomsarrangement i regi av ungdommen som går på klubben og ungdommens bystyre. Fritidsklubben var med for å legge til rette for trygge rammer og holde i arrangementet sammen med ungdommene.

- Det er ikke min oppgave å være moralens vokter i denne sammenhengen, men å tilrettelegge for ungdomsmedvirkning, sier Bartholdsen.

Bartholdsen var selv på konserten og forteller at stemningen ikke var eggende, men at alle hoppet og sang med på tekstene som nesten alle var godt kjent med fra før.

- Vi er med på å vise deler av ungdomskulturen. I stedet for å gjemme den adresserer vi den og synliggjør denne delen av ungdomskulturen, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling