Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bli med på juke joint

Bluesklubbene som oppsto rundt bomullsplantasjene og i byene i Mississippi da bluesen ble født for hundre år siden, er snart historie.

DVD: De svarte klubbene er lagt ned en etter en, i stedet kryr det nå av kasinoer i den fattige bluesstaten. Arbeidet med å redde en av de siste såkalte juke joints, Subway Lounge i byen Jackson, er den røde tråden i denne filmen.

Notodden

Den halvannen time lange dokumentaren er spekket med bluesmusikk, det meste spilt av lokale musikere fra den trange scenen på Subway Lounge.

En gjennomgangsfigur i filmen er Hollywood-skuespilleren Morgan Freeman. Han har åpnet bluesklubben Ground Zero i Clarksdale for å gjenskape den spesielle klubbstemningen i en by som har fostret artister som John Lee Hooker, Muddy Waters og Ike Turner - og som omtales som bluesens fødested.

Freeman er invitert til Notodden Blues Festival i år. Det er kanskje tilfeldig at Notoddens fargerike festivalplakat fra 2001 lyser opp i bakgrunnen under intervju-sekvensene, god reklame er det uansett! Og - filmen blir vist under årets festival 31.7. - 3.8.

Raseskillet

Unge Chris Thomas King, som hadde en liten rolle i «O Brother, Where Art Thou?» og som også kommer til Notodden, er også sentral i dokumentaren, som gir et godt bilde av den betydningen disse klubbene hadde for å formidle svart musikk i ei tid da raseskillet fortsatt eksisterte.

Siden mange av musikerne er ukjente for de fleste av oss, gir filmen også et innblikk i bredden innenfor bluesen. Jeg savner riktignok flere innslag fra Clarksdale og smakebiter av den musikken som først og fremst kjennetegner den nordlige delen av staten, såkalt Mississippi hill country blues, men den er dokumentert i Mugges film «Deep Blues».

Som bonus får du mer musikk og flere intervjuer, blant annet med fotografen og historikeren Dick Waterman.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media