Bli voksen i uniform!

Er egentlig myndige vernepliktige ute av stand til å re senga?

Foto: Luca Kleve-Ruud
Foto: Luca Kleve-RuudVis mer
Kommentar

«Enkelte ting soldatene lærer i førstegangstjenesten kan være veldig fint å ta med seg hjem.» skriver Forsvaret på Facebook og deler en video av en kjekk ung mann som rer senga skikkelig nøye.

Nå er det mange gode argumenter for verneplikt. Demokrati, folkets deltakelse i landets voldsmonopol, en bredere base for rekruttering av det Forsvaret vil ha og trenger.

Men det er altså egentlig landets forsvar, en av de mest definerende funksjonene i en nasjon, som er poenget med Forsvaret. Ikke opplæring i grunnleggende ferdigheter innen boevne.

I tillegg slipper bare en av seks inn i førstegangstjenesten nå. Å komme inn er blitt en prestisjesak. Forsvaret velger altså på øverste hylle. Det er nok ikke en usannsynlig antakelse at de utvalgte er de som allerede vasket eget gymtøy. Pliktoppfyllende myndige folk.

Argumentet om at det er viktig med verneplikt for å gjøre gutter (og det er gutta som dras fram, om enn subtilt) i stand til å bo på hybel med grunnleggende hygiene og orden på plass vitner om et litt besynderlig syn på oppdragelse. Det er dyrt for samfunnet å ha folk som faller utenfor på den måten, selvfølgelig. Menn som ikke har kompetanser på disse områdene faller lett ut i partnermarkedet, noe som er katastrofalt for husholdningsøkonomien deres seinere. Den nye underklassen er de bortvalgte menn.

Men det er dyrt å ha folk i førstegangstjeneste også. Det er et tap i skatteinngang og produktivitet, samfunnsmessig, med det året uten arbeid.

Jeg nekter egentlig å tro at det står så dårlig til hos dagens ungdommer. Om det var tilfelle at så enorme ressurser trengtes burde det settes hardere lut til. Og Forsvaret burde plukke ut andre folk: De som ikke har sånn bagasje hjemmefra. Muligens i samarbeid med BUP, NAV og barnevernet.

Eventuelt kan vi droppe den strengt tatt manne- og ungdomsfiendtlige stereotypen? Så kan forsvaret reklamere med bilder av Norges grenser i stedet: «Her. Innafor her bor du. Utenfor her er det andre land. Fordi vi har våpen. Det er fint og vi vil gjerne fortsette å ha det sånn.» - Det burde strengt tatt holde.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.