Blid Maria tok farvel

Like blid som da hun gikk av scenen, tok Maria Haukaas Storeng farvel med Idol-venninnene sine i Oslo sentrum.

- Vi ses snart igjen! Jeg kommer innom en av dagene, lovte Maria, som bor bare ti minutters gange fra Idol-hotellet.

- Å Maria! Du e' ei skikkelig godjente. Du e' ei stjerno allerede. Ingen kainn hinder deg, utbrøt Sandra Lyng Haugen på mosjøendialekt, og hang seg fast rundt halsen på sin sju år eldre - og utslåtte - idolkollega.

- Du e' i alle fall kul på håret, sa Susanne Nordbøe på sandnesdialekt og ga Maria et kyss på kinnet.

En forbipasserende feststemt herremann stoppet opp, adresserte Maria og fastslo:

- Alle døtrene mine schtemte på deg, det er jeg helt sikker på. Schjjønner ikke at du røk ut, jeg!

Så var det over. Sandra og Susanne gikk inn på hotellet, og Maria ruslet etterhvert hjem til samboer og katt - etter å ha sagt:

- Én må ryke hver gang, og jeg valgte sjøl å melde meg på Idol. Man må ta konsekvensen av sine handlinger!

Sjokk og vantro

Deltakere, jury, programledere og publikum fikk sjokk da Maria ble ropt opp som kveldens Idol-taper. Mange gråt. Men ikke Maria. Hun tok nederlaget med et tørt:

- Kanskje jeg tapte på grunn av håret?

Hun skal ikke se bort fra at noe så banalt kan ha sørget for sjokkresultatet - et større Idol-skrell enn da Anh Vuh røk ut i andre finalerunde.

For Maria har toppet alle barometre, vært bookmakernes favoritt hele veien, har sunget best og overbevist dommerne mest.

Men storfavoritten fikk færrest av totalt 323.000 stemmer i går kveld.

Drømte jeg ble slått ut

- Faktisk drømte jeg forleden natt at jeg røk ut av Idol, sa Maria der hun stod, trygg og rolig, omkranset av halve medie-Norge på scenen etter at sendingen var over.

- Du viser ingen negative følelser, når kommer gråten?

- Vet du hva, jeg gråter aldri over meg sjøl. Men jeg kan gråte for andre. Jeg gråt da Anh Vuh ble slått ut, sa en smilende Maria.

Sjokk og vantro

Om ikke Maria gråt, så kom avstemningsresultatet som et sjokk på alle andre. Mens Marias tid i Idol rullet over skjermene, opplevde vi følgende scenario:

Publikum buet. Håkon Njøten satt og gapte. «Stol-kollega» Sandra virket lammet. Begge sa etterpå at de var skråsikre på å bli ropt opp. Sandra Kjartan Salvesen stirret apatisk framfor seg. Margaret Berger gråt. Programlederne Solveig Kloppen og Ingrid Gjessing gråt og gråt.

Så kom jurymedlem Thomas Strlezcki sa dette til Dagbladet:

- Juryen er helt sjokkert. Vi er så sjokka at vi ikke klarer å grine engang. Maria har vært den klart beste hele veien. TV-seerne har ingen andre enn seg sjøl å takke for dette.

Alle: - Maria best

Samtlige Idol-deltakere mente Maria var den beste. Her er reaksjonene deres.

Margaret: - Maria er blitt min venninne i Idol. Vi hadde begynt å glede oss til å kanskje møtes i finalen. Jevnt over har hun vært den beste. Hun er dømt til å få platekontrakt.

Håkon: - Jeg var 100 prosent sikker på å ryke ut. Fikk sjokk da de ropte opp Maria. Hun er rett og slett den beste av oss alle.

Kjartan: - Ingen tvil om at hun er den beste av oss. Dette er urettferdig, og det er et sjokk, men det er ingen skandale. Seerne bestemmer.

Susanne: - Jeg sang surt, og havnet ikke i stolen engang. Maria er storfavoritt og sang meget bra, men røk ut.

Sandra: - Maria har vært den beste av oss. Hun er en stjerne allerede.

Jobbe, jobbe, jobbe

Selv sa Maria én ting om framtida:

- Jeg skal jobbe, jobbe, jobbe. Mye bedre å slite seg til suksess, enn å komme lett til det. Jeg jobber med å skrive låter sammen med to låtskrivere i Oslo Recording, og håper på platekontrakt. Jeg skal i alle fall kjempe med nebb og klør for en Maria-plate.

- Hva skal du gjøre seinere i kveld?

- Sitte hjemme og absorbere det som har skjedd.

- Og seinere?

- Vet ikke. Jeg er frilans, og har sagt fra meg alle oppdrag til Idol er over. Jeg hadde jo håpet å bli her litt lenger. Men jeg har levd i en boble litt for lenge. Nå fikk jeg endelig tatt en reality check.

- Du så litt sjokkert ut da du måtte forlate sofaen og gå til stolen?

- Gjorde jeg? Det var bare fordi jeg ikke hørte hva programlederne sa.

Dommer-kritikk

Da Dagbladet snakket med Maria på bakrommet i pausen mellom sendingene _ før avstemningen _ møtte vi en avslappet og trygg Idol-favorit. Hennes eneste kritikkverdige innvending var at dommerne hadde plassert henne i en egen klasse:

- Jeg føler at jeg har vært favoritt litt for lenge. Er blitt fortalt at jeg hele tida må yte litt mer en de andre for samme aksept. Det er dumt og litt urettferdig at de plasserer meg på siden av de andre deltakerne.

<B>URETTFERDIG:</B> Sandra Lyng Haugen (t.v) og Susanne Nordbøe synes det var urettferdig at Maria Haukaas Storeng ble stemt ut i går kveld.