Blikk for Bleken

Sekstetten åpner for ulike innfallsvinkler til Blekens sammensatte kunstnerskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Håkon Bleken – et portrett. (Aschehoug) BOK: «Far brøler under lysekronen» heter et maleri av Håkon Bleken fra 2005. Det viser noen engstelige, små skikkelser i et skremmende skinn fra den tunge, borgerlige belysningen. I den nye boka om kunstneren blir de familiære forholdene fra barndommen ytterligere avdekket, og satt i et enda grellere skjær gjennom intervjuet med Stein Slettebak Wangen (slik også Fredrik Wandrup tegnet den traumatiske tilstanden i sin samtale med Bleken i siste nummer av Magasinet). Den betente relasjonen til broren gir ytterligere en dimensjon til dette mørke familiedramaet, hvor lyspunktet lå i moras opplivende nærvær.

Blekens åpenhjertighet når det gjelder forholdet til sitt faderlige opphav overrasker ikke. Hans gripende bilder fra farens siste tid på slutten av 70-tallet hører til hovedverkene i periodens norske maleri. I særdeleshet gjelder det den konsentrerte framstillingen av det utsloknete legemet på likstrå, som uten videre inngår i tradisjonen fra Munchs meditasjoner over livets endelikt og tilbake til Hans Heyerdahls mørkstemt malte bortgang, «Arbeiderens død», i Trondheims Kunstmuseum. Blekens erindring om den maleriske prosessen som lå til grunn for dødsmotivet er like konsis som den billedmessige karakteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer