Blikstad, Line

Slik ble jeg forfatter:

- Jeg skrev mye da jeg var helt liten, og sendte til og med inn en av beretningene til et forlag da jeg var 11. Den kom tilbake med et brev der de sa de dessverre ikke kunne gi den ut ... Allerede da hadde jeg en idé om å skrive den boka jeg har skrevet nå. Jeg tenkte mye på min farmor som het Ester, og som døde før jeg ble født, og forsøkte å forestille meg hvordan hun var. Siden skrev jeg ingenting før jeg begynte på «forfatterskolen» på Biskops Arnö utenfør Stockholm. Det var der idéen om Ester kom tillbaka.

Beste leseropplevelse:

- Monika Fagerholms «Underbara kvinnor vid vatten».

Slik liker jeg å jobbe:

- Jag må sitte alene och skrive, og det er viktig at det er stille og fritt for rot omkring meg. Ellers spiller det ingen rolle hvor det er. Denne boka har jeg skrevet på folkehøyskole, i leiligheten min, og i en hytte utenfor Stockholm. Jeg skriver bare på dagen, på kvelden er jeg for trøtt til å konsentrere meg. Jeg skriver veldig langsomt og konsentrert, og lager en plan før jeg setter meg ved dataen, og går ut fra den. Siden begynner det å skje ting.

Slik arbeider jeg med research:

- Når det gjelder denne boka: Jeg ringte mamma og spurte. Blant annet om hva hun spiste til salt potet, hvordan en melketank så ut, og hvordan den fineste presangen hun fikk da hun var liten (en underkjole) så ut. Dessuten utspiller boka seg i for meg kjente miljøer som jeg kunne besøke mens jeg skrev. Da jeg skrev Norge-delen gikk jeg mye i skogen, og på små veier og så på hus og broer. Sverige-delen fantaserte jeg mer sammen ut fra flere ulike miljøer og minner.

(Dagbladet.no 22.02.01)