«Blind date» med noe blått

«Alle» tror de borgerlige vinner valget. Men hva slags regjering vi får, er helt i det blå.

STÅR PÅ: Erna Solberg på vei til Dagbladets valgkampbod fredag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STÅR PÅ: Erna Solberg på vei til Dagbladets valgkampbod fredag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Kommentar

Det ligger i journalistikkens natur å like uventede, dramatiske utslag på meningsmålinger. I forrige uke var det et nokså stabilt bilde. Altså avtok spenningen noe. Høyre og Ap vekslet mellom å være det største partiet. De borgerlige hadde solid flertall på alle målinger. Høyre og Fremskrittspartiet var ikke store nok alene til å danne en blåblå regjering. Venstre og KrF så ut til å komme på vippen og vil i så fall få avgjørende innflytelse. Miljøpartiet De Grønne vaket rundt sperregrensa. Ingen av de andre mindre partiene kunne - da som nå - føle seg sikre på at de kommer over denne magiske grensa for utjevningsmandater.

Ipsos MMIs siste partibarometer for Dagbladet ga Høyre en ledelse på Ap i kampen om å være det største partiet. Det samme viste Respons analyse for Aftenposten og Infacts for VG fredag. Alle tre skilte seg klart fra TV2s måling torsdag. Den viste en kløft i Ap's favør på åtte prosentpoeng i forhold til Høyre. På søndagens TV2-måling gikk Ap noe tilbake, men har likevel brukbar oppslutning på 32,2 prosent. Samtidig offentliggjorde VG en måling som gir Ap 30 prosent, mens Høyre på begge målinger falt ned til 25-tallet. Men i dag falt Ap igjen, mens Høyre atter bykset fram slik at stillingen nå bare er en svak ledelse til Ap.

I vrimmelen av meningsmålinger blir gjennomsnittet av dem stadig mer interessant. Gjennomsnittsberegninger kutter alle topper og dype daler, og reduserer formodentlig feilmarginer. «Bernt Aardals hjemmeside» byr på slike. Forrige ukes gjennomsnittstall var 29,1 for Ap og 27,4 for Høyre. Uansett har de borgerlige partiene solid flertall.

Det hjelper
tilsynelatende lite at statsminister Jens Stoltenberg gjør det godt i debatter på TV og får beste terningkast i avisene. De rødgrønne ligger i stabilt sideleie. Riktignok har Høyre tapt noe terreng i forhold til situasjonen før sommerferien. Fra lenge å ha ligget godt over 30 prosents oppslutning, ligger partiet nå under 28 prosent. Og selv om Ap de siste ukene har vært største partiet på en del målinger, har de mistet ledelsen på andre. Altså må vi anta at de to store partiene er så å si jevnstore. Det har de vært en stund, også etter mannjevninger og dueller. Men begge er mindre enn de har vært, og i egne øyne burde være.

Det øker spenningen om hva som kan skje etter valget. Høyre vil som det største partiet på borgerlig side peke på at flertallet av velgerne ønsker en ny regjering. Erna Solberg vil innlede forhandlinger med Frp, Venstre og KrF. Forhandlingene vil avgjøre hva som er mulig. Kanskje blir det en firepartiregjering, kanskje blir det en trepartiregjering, og kanskje blir det en ren Høyre-regjering, med parlamentarisk støtte fra de tre andre. Selv om Ap skulle bli det største partiet, er det usannsynlig at Stoltenberg danner en mindretallsregjering. Han vil uansett ikke ha tilstrekkelig støtte i Stortinget.

Det vil si at vi ei uke før valget ikke vet hva slags regjering vi får og følgelig heller ikke hva slags politikk som vil bli ført.

Slik sett er velgere et dristig folkeferd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.