Blind på symptomer

Ved å forenkle overvekt til et diett- og trimproblem, overser vi hva barnet forsøker å si om sitt liv.

GLEMMER PSYKEN: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen synes å glemme at han også er helsedirektør for psykisk helse, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
GLEMMER PSYKEN: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen synes å glemme at han også er helsedirektør for psykisk helse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har nådd et lavmål i forståelsen av fysiske plager og psykologi når barn får skåret bort 90 prosent av magesekken. Det ble klart etter programmene Puls og Debatten på NRK forrige uke, der overvekt var tema. Fraværet av stemmer med en psykologisk fagtilnærming var påfallende. Bortsett fra Eli Ryggs hederlige unntak var debattantene på NRK opptatt av om livsstil og fysikk.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen var en av dem. Selv da han snakket om forebygging, snakket han bare om somatikk. Han synes å glemme at han også er helsedirektør for psykisk helse. Han uttalte nylig at helsevesenet nå må satse mer på somatikk enn på psykisk helse, blant annet på grunn av en kraftig økning i forekomsten av diabetes II.

Det helsedirektøren og kirurgene glemmer, er at sykelig overvekt og diabetes II er sluttproduktet av det levde livet fram til diagnosen stilles. Veien fram til sykelig overvekt eller diabetes har ofte gått uten tiltak, både utenfor og innenfor behandlingsapparatet. Og svært mange av disse tapte mulighetene handler om det mentale i folks liv.

Vi har mye kunnskap om hvor lang vei det er fra informasjon til holdnings- og atferdsendring, og om hvordan mennesker treffer valg i sine liv. Vi vet mye om hvordan barn kan bli symptombærere for hele familiers relasjonelle, emosjonelle eller fysiske problemer, og om at mat ofte er et redskap for å regulere egne følelser. Men myndighetene tar ikke konsekvensen av vår kunnskap. For helsedirektøren og andre med definisjonsmakt er det piller og kniv som er løsningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer