Blinde Cliff vil vinne «Idol»

Han er blind, oppkalt etter en britisk popstjerne, er fra Røst og opptrer på brune kneiper. Nå vil han vinne «Idol». Merk deg navnet: Cliff Isaksen.

TROMSØ (Dagbladet): Det har iallfall «Idol»-produsentene gjort. Cliff slapp i går å stille seg i kø til såkalt pre-casting i går.

I stedet møter han direkte på audition i morgen.

«Idol»-produsentene har laget miniportrett på 22-åringen, et innslag som blir sendt i åpningsprogrammet i januar.

Ros fra Drecker

Og tror du Cliff er blinket ut for å gi tv-publikum noe å le av, så tro om igjen.

Forrige sesongs «Idol»-dommer Anneli Drecker hørte ham opptre i sommer. Etterpå spurte hun ham:

«Hvorfor meldte du deg ikke på 'Idol' i fjor?»

Cliff Isaksen (oppkalt etter 60- og 70-tallsidolet Cliff Richard) innrømmer at rosen fra Drecker var medvirkende til at han søkte i år.

-  Hun sa at jeg hadde en kraftig og sterk stemme, at jeg dekket et vidt spekter, og at jeg hadde imponerende stemmekontroll.

Danse i blinde

-  Hva ser du fra scenen når du opptrer?

-  Svake konturer, kanskje. I dagslys ser jeg det du ser i bekmørke, og i mørke ser jeg ingenting.

-  I «Idol» er gode «moves» nesten like viktig som sangen?

-  Jeg vet det blir vanskelig, medgir Cliff. Og ler litt ved tanken:

-  Jeg satser på at «Idol»-instruktørene kan lære meg noen tøffe «moves» som går an å gjøre i blinde. I verste fall får jeg satse på sympatistemmer fra seerne.

Cliff skal nok ikke se bort fra sympati.

Han har humor, humør og omgjengelighet. Cliff kan alle blindevitsene. Og han bruker dem, både på scenen og i privatlivet.

-  Faktisk skriver jeg på et standup-show der jeg planlegger å veksle mellom viser og vitser. Mange standup'ere lager humor på egne utilstrekkligheter. Men en blind standup'er som driver gjøn med sin egen skavank har ingen opplevd før, mener Cliff.

-  Jeg har avverget pinlige situasjoner ved å være fem ganger råere i kjeften enn alle andre. Det nytter ikke å være hårsår og innesluttet, som endel blinde er.

Cliff tenker offensivt også om «Idol»:

-  Jeg går for å vinne.

-  Hvor god stemme har du i forhold til finalistene sist?

-  Føler ikke at jeg står tilbake for noen av dem.

Synger aldri Cliff

Helt siden han var 16 har Cliff Isaksen spilt og sunget på pub. For det meste i Bodø, dit han flyttet da han var 15, og i Tromsø, hvor han har bodd et drøyt år.

Men karrieren startet hjemme på Røst, ytterst i Lofoten:

-  Faren min spilte i band, og selv var jeg neppe mer enn 13første gang jeg opptrådte på heimbrentsfester med fulle fiskere.

Cliff kan av naturlige grunner ikke opptre med tekstark. I stedet har han pugget tekstene på hele 500 låter utenatt.

-  Noe Cliff Richard på repertoaret?

-  Nei. Jeg fikk nok av ham i barndommen, sier Cliff. Både hans mamma og pappa var fans av den britiske pophelten.

-  Myndighetene mente jeg ville bli mobbet dersom jeg bare het Cliff. Så mamma og pappa fikk brev der det sto at jeg også måtte få et norsk navn. Så egentlig heter jeg Cliff Kristian.

Smeltet Solveig Kloppen

Cliff Isaksen studerer for tida ved musikk-konservatoriet i Tromsø, der han har fordypet seg i rytmisk el-gitar.

-  Jeg er glad i jazz, fusion og westcoast. Liker Toto, Chicago og Steely Dan. Men jeg har gjort mye annet. For eksempel sunget opera, under et sagaspill i Steigen. Etterpå ble jeg gratulert av Halvdan Sivertsen. Og så har jeg vært på turné med Eivind «Rattiti» Løberg, sier Cliff, som kan bli en «Idol»-favoritt. Programleder Solveig Kloppen har iallfall falt:

-  Cliff har en flott stemme og kan ende blant de ti beste, mener hun.

Gimmick

Cliff ser fram til å stå foran «Idol»-dommerne i morgen. Han vurderer å gjøre en gimmick:

-  Kanskje synger jeg en Stevie Wonder-låt mens jeg smiler bredt og vagger Stevie-aktig med hodet. Eller kanskje jeg velger «Blinded by the Light» med Manfred Mann. Eller «Eg ser» med Bjørn Eidsvåg.

PÅ SCENEN: Torsdag opptrådte Cliff Isaksen på utestedet Rorbua i Tromsø. Han har sunget og spilt på kneiper i fem-seks år, og i morgen møter han direkte på «Idol»-audition.
VIDERE: Kent Skorstad (19) fra Namsos sto opp halv tre om natta for å rekke fram til Tromsø. I likhet med 150 av 400 som ble testet i går, gikk han videre til audition.
LYKTES: I fjor var Ida Jakobsen (17) fra Kvæfjord nervøs og kom ikke <P>videre fra pre-cast. I går klarte hun det: - Neste mål er de 100 beste, fortalte Ida.
SLAPP KØEN I GÅR: 400 håpefulle «Idol» -søkere sto i kø for å prøve seg i Tromsø<P> i går. Det slapp Cliff Kristian Isaksen (22) fra Røst.