Blindern Studenterhjem 75 år

«Studenthjemmets historie speiler viktige trekk ved landets universitets- og samfunnsliv gjennom 75 år.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 1. august er det 75 år siden den første studenten, Otter Boberg, flyttet inn på Blindern Studenterhjem. Jubileet markerer en begivenhet i norsk universitetshistorie. Studenthjemmets historie speiler viktige trekk ved landets universitets- og samfunnsliv gjennom 75 år.

Opprinnelsen til Blindern Studenterhjem finnes i skyggene av første verdenskrig. Det var en kvinne, Alette Schreiner, som var initiativtakeren. Hun har fortalt at det var de mange «løse pengene» under verdenskrigen som dannet bakgrunnen for initiativet. Schreiner mente at noen av dem burde brukes til et «hjem» for mannlige studenter i Oslo. De første bidragsyterne var da også skipsredere som hadde høstet betydelig fortjeneste på verdenshavene i ly av norsk nøytralitet. Schreiner igangsatte en arbeidsgruppe i 1917, og i mai 1918 kom et opprop for å bygge et studenthjem på Blindern. I alt ble det samlet inn ca. 1,8 millioner kroner, inkludert betydelige bidrag fra staten og Oslo kommune. Arbeidet med studenthjemmet begynte i 1922, men det sto først ferdig i 1926. De første studentene flyttet likevel inn høsten 1925.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer