Blindgjengerne

Prisbelønt familiefilm om blinde barn på kostskole.

FILM: Blinde ungdommer farger også håret grønt eller rødt; forskjellen er at de må stole på frisøren eller ekspeditøren som selger dem fargen. Men de har ikke alltid like god grunn til å stole på «gloingene», som de seende kalles i Berndt Sahlings varme og småtøffe film.

Hovedpersonen Marie (Ricarda Ramünke) er 13 år og blind etter en bilulykke som kostet begge foreldrene livet.

Hun går på kostskole for blinde og deler rom med Inga (Maria Rother), som alltid skifter hårfarge.

De er som skolejenter flest: fusker og stryker på prøvene, «ser» på tv om kveldene. Men de er dyktige musikere, Marie på gitar og Inga på saksofon. En dag møter Marie en «gloing» som er på flukt fra politiet. Han heter Gerbert (Oleg Rabcuk), er flyktning fra Kasakhstan, biltyv og småskurk.

Han trenger penger for å reise hjem. Det skjer omtrent samtidig med at en tv-kanal utlover en stor pengepremie i en konkurranse for tenåringsband.

Innledningsvis er filmen litt for lang og omstendelig, sannsynligvis for å etablere det faktum at blinde ungdommer er som andre ungdommer - såre, forelskede, glublende, frekke osv. Når intrigen først har festet seg, stiger også temperaturen og spenningen. Det er tragikomisk å følge bandet Blindgjengerne - der alle har hvit stokk enten de trenger det eller ikke - i deres forsøk som gatemusikanter. Gode skuespillerprestasjoner i et interessant miljø.