Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blindsone

«Blindsone» er det mest intense Pia Tjelta har gjort på film

Skuespilleren spilte inn sin nyeste dramafilm i én takning.
- En ekstremøvelse, sier 40-åringen.

FORELDRE OG BARN: Forholdet mellom mor og datter står sentralt i «Blindsone», som er regissert av Tuva Novotny og har Pia Tjelta i hovedrollen. Video: Nordisk FilmVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): - Det var en ekstremøvelse, som også var utrolig inspirerende. Og så var det heftig at det gikk.

Ansiktet til Pia Tjelta (40) sprekker opp i et stort smil.

Hun er aktuell i dramafilmen «Blindsone», som har kinopremiere 24. august. I filmen spiller hun og Anders Baasmo Christiansen (42) foreldre som opplever at deres tilsynelatende lykkelige datter forsøker å ta livet sitt.

Ett take

Filmen er spilt inn i én takning. Altså måtte Tjelta være i rollen sammenhengende i 98 minutter, mens kamera følger karakteren hennes gjennom krisen, sjokket og forsøket på å forstå hva som har hendt - og hvorfor.

Filmens navn, «Blindsone», spiller på nettopp dette: Hva er det foreldrene ikke har fått med seg hos dattera?

- Det var emosjonelt krevende, og veldig inspirerende som skuespiller å få dykke ned i et slikt arbeid. Det var en konsentrasjon på det settet som jeg aldri har opplevd maken til, sier Tjelta til Dagbladet.

- Det er det mest intense jeg har gjort på film.

SAMMEN I KRISEN: Anders Baasmo Christiansen og Pia Tjelta spiller far og mor i krise i «Blindsone». Foto: Jonas Alarik / Nordisk Film
SAMMEN I KRISEN: Anders Baasmo Christiansen og Pia Tjelta spiller far og mor i krise i «Blindsone». Foto: Jonas Alarik / Nordisk Film Vis mer

Emosjonelt utmattet

Regissør Tuva Novotny gjorde tre innspillinger av filmen. Hun endte med å bruke den tredje og siste versjonen. Men Tjelta forteller at hun egentlig ville sette punktum etter runde nummer to.

- Jeg var ganske emosjonelt utmattet. Etter dag to sa jeg til Tuva: «Jeg tror ikke jeg greier å gjøre det én gang til».

- Men så klarer man jo å samle kreftene og gjøre det enda en gang, legger Tjelta til.

40-åringen forteller at hun kan relatere til karakteren hun spiller. Tjelta er nemlig også mor til ei tenåringsdatter, i likhet med «Blindsone»-karakteren Maria.

Tjelta er også mor til tvillinger på to og et halvt år.

- Det er selvfølgelig veldig relaterbart når man er mamma selv. Rollen krevde at jeg var hundre prosent nærværende og gjennomlevde det den mammaen gikk gjennom. Det at jeg er mor har jeg med meg hvert sekund av døgnet.

Ble pappa

Anders Baasmo Christiansen ble i januar far for første gang, da han og skuespiller Marie Blokhus (35) fikk en sønn.

- Det er tipp topp, sier Christiansen til Dagbladet om papparollen.

Han spilte inn «Blindsone» før sønnen kom til verden, men tror ikke nødvendigvis at det hadde gjort noen forskjell for rolletolkninga hans om innspillinga hadde skjedd på denne siden av januar.

- Det er klart at alle erfaringer man gjør seg i livet - de store tingene som å miste noen, å bli foreldre - det gir noe mer. Jeg kan jo noe om livet nå som Pia har visst lenge, som jeg ikke visste før. Man får noe i sekken, et emosjonelt redskap som man kan bruke som skuespiller, sier 42-åringen, og fortsetter:

- Samtidig er også jobben vår å late som, og tenke: «Hva hvis dette hadde skjedd meg?»

Fra A til Å

Både Tjelta og Christiansen er overbevist om at bakgrunnen deres fra teater gjorde det mulig å spille inn «Blindsone» i ett take.

GAMLE VENNER: Pia Tjelta og Anders Baasmo Christiansen har, etter eget utsagn, kjent hverandre «i hundre år». Her sammen på filmpremiere i 2003. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix
GAMLE VENNER: Pia Tjelta og Anders Baasmo Christiansen har, etter eget utsagn, kjent hverandre «i hundre år». Her sammen på filmpremiere i 2003. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix Vis mer

- Måten denne filmen er gjort på, er litt som i teater: Du går gjennom prosessen fra A til Å. Da får du noe gratis i dybden, i det mentale og det emosjonelle, som du sjelden opplever i film, egentlig, sier Christiansen.

Tjelta beskriver det som skummelt å ikke kunne få en ny sjanse, slik man vanligvis kan under en filminnspilling.

- Det var veldig heftig å gjøre et slikt arbeid. Men jeg og Anders har kjent hverandre i hundre år. Vi er veldig trygge på å være sammen i en slik situasjon, som jo nesten som skuespiller også opplevdes som en eller annen form for krise. Det var ingenting å lene seg på.

Meningsfylt

Tuva Novotny, som debuterer som spillefilmregissør med «Blindsone», ønsker at filmen skal rette søkelyset mot psykiske lidelser blant barn og unge i Norge, og gjøre det lettere å snakke om vanskelige ting.

- Jeg beundrer Tuva for at hun så hardnakket står på for at vi skal bli flinkere til å snakke sammen, og bli flinkere til å si til hverandre at «du er ikke alene», sier Tjelta.

- Det føles jo meningsfylt, viktig og nødvendig for oss også.

- Som forelder til barn som tilsynelatende har det bra, hvordan skal man klare å finne ut av om de sliter?

- Spør alle de ekstra gangene. Ta hull på det man er redd for å spørre om, sier Tjelta.

Å tørre litt mer

Hun erkjenner at det ikke alltid er like enkelt å vite hvordan man skal håndtere noen som har det vondt.

- «Er det for mye å spørre om? Trår jeg for langt innpå noen? Trenger dette mennesket bare fred?» Det er helt menneskelig å synes at det er en litt vrien situasjon å stå i.

Novotny rådførte seg med en rekke fagpersoner da hun skapte filmen. Deriblant Ewa Ness, som er fagkonsulent ved Oslo universitetssykehus og Psykiatrisk legevakt.

- Jeg opplever at både det Ewa og Tuva råder oss til, er å tørre litt mer. Være litt modigere i vår tilnærming til andre, sier Pia Tjelta.

- Vi kan bli bevisste på å se hverandre litt ekstra. I noen tilfeller kan det utgjøre den store forskjellen.

Hele Norges coronakart