Blinklys og universell utforming

Selv om bruken er påbudt, er det få sjåfører som blinker. Slik blir det nok også med universell utforming av websider.

SIKRERE: «Det er enklere og sikrere å blinke enn å se etter andre trafikanter. Det er akkurat som med websider», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SIKRERE: «Det er enklere og sikrere å blinke enn å se etter andre trafikanter. Det er akkurat som med websider», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blinklys på biler er en god idé. Men selv om bruken er påbudt, er det få sjåfører som blinker, og enda færre som gjør det korrekt. Slik blir det nok også med universell utforming av websider.

Før loven om universell utforming var det ingen mangel på gode intensjoner. Jeg har selv hatt et oppdrag for å validere offentlige websider. I spesifikasjonen var det listet opp mange gode krav som ville gjort sidene brukervennlige. Men jeg fant raskt mange feil. Det virket som utviklerne overhodet ikke hadde lest kravene.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Dette dokumenterte jeg. Rapporten ble sendt inn og jeg fikk betalt. Men så skjedde intet. Jeg antar at noen innså at dette ville medført ekstra kostnader og forsinkelser. Trist for de seriøse som tapte anbudet og trist for brukerne av websidene. Ingen av feilene jeg beskrev ble rettet.

Mange av disse feilene finner man på dagens norske nettsteder. Websidene kommer opp og de ser fine ut. Men bilder mangler alternative tekster, bakgrunnsfarger- og mønstre gjør at lesbarheten synker og standarder følges ikke. Slike og lignende feil finner både hos dem som lagde loven om universell utforming og forsvarerne av denne loven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.