Blinklys og universell utforming

Selv om bruken er påbudt, er det få sjåfører som blinker. Slik blir det nok også med universell utforming av websider.

SIKRERE: «Det er enklere og sikrere å blinke enn å se etter andre trafikanter. Det er akkurat som med websider», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SIKRERE: «Det er enklere og sikrere å blinke enn å se etter andre trafikanter. Det er akkurat som med websider», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blinklys på biler er en god idé. Men selv om bruken er påbudt, er det få sjåfører som blinker, og enda færre som gjør det korrekt. Slik blir det nok også med universell utforming av websider.

Før loven om universell utforming var det ingen mangel på gode intensjoner. Jeg har selv hatt et oppdrag for å validere offentlige websider. I spesifikasjonen var det listet opp mange gode krav som ville gjort sidene brukervennlige. Men jeg fant raskt mange feil. Det virket som utviklerne overhodet ikke hadde lest kravene.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Dette dokumenterte jeg. Rapporten ble sendt inn og jeg fikk betalt. Men så skjedde intet. Jeg antar at noen innså at dette ville medført ekstra kostnader og forsinkelser. Trist for de seriøse som tapte anbudet og trist for brukerne av websidene. Ingen av feilene jeg beskrev ble rettet.

Mange av disse feilene finner man på dagens norske nettsteder. Websidene kommer opp og de ser fine ut. Men bilder mangler alternative tekster, bakgrunnsfarger- og mønstre gjør at lesbarheten synker og standarder følges ikke. Slike og lignende feil finner både hos dem som lagde loven om universell utforming og forsvarerne av denne loven.

Men hvorfor klarer ikke utviklere å lage gode og brukervennlige sider?

• Manglende kravspesifikasjon! Hvor mange ledere vet hvordan de lager krav til websider? Og hvor mange kan vurdere om disse kravene blir oppfylt?

• Utviklerne er ofte gode designere. Men de vet lite om brukergrensesnitt og hvordan websider faktisk fungerer. Så langt har jeg aldri møtt noen gode designere som klarer å redigere direkte i HTML- eller CSS-kode. Og vet de forskjellen på JPG-, PNG og GIF-bilder?

• Verktøyene er som oftest for dårlige. Mye overflødig kode blir generert. Koden er heller ikke i henhold til standarder. Både det å laste ned og vise frem sidene tar unødig tid. Og det er ikke alltid sidene vises korrekt på alle plattformer.

• Designere vil gjerne lage vakre sider. Men det vakre går ofte på bekostning av brukervennlighet. Gode sider er som gode ekteskap, kjedelige og forutsigbare.

Ikke dermed sagt at det er umulig å lage både gode og vakre websider. Men slikt krever samspill mellom noen som kan både design, teknologi og brukergrensesnitt. Men dette koster både tid og penger. Og hvem av slike eksperter er det som til slutt bestemmer?

PS: Og riktig bruk av blinklys? Man begynner blinkingen tre sekunder før man svinger. Og det er feil å la være å blinke fordi det ikke er noen andre der. Det er enklere og sikrere å blinke enn å se etter andre trafikanter. Det er akkurat som med websider. Utviklerne ser ikke brukerne. De må bare anta at de er der og ta hensyn til dem.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer