Blinkskudd av Herbjørnsrud!

Kritikerne har hatt mye pent å si om Hans Herbjørnsruds noveller - helt fra han ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris for «Vitner» i 1979. Forhåpentligvis er de store ordene ikke brukt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I «Blinddøra» overgår han nemlig seg selv. De tre nye novellene er intet mindre enn sublim fortellerkunst.

40 år gammel flyttet Hans Herbjørnsrud hjem og tok over farsgarden i Heddal. Der falt han ned i sin egen barndom og kom opp igjen som forfatter. Som han selv uttrykker det, har han fra da av brukt røttene som vinger. Det gjør han også i sin nye bok. Som novellist er Herbjørnsrud noe helt for seg selv, ikke minst fordi han har et større register å spille på enn de fleste andre. Han taler ikke med én tunge, men skifter stilart og skrivemåte fra tekst til tekst - og behersker alle tilnærmelsesvis like godt. Selv i én og samme tekst kan han skiftevis anvende litterære grep som hører hjemme i svært ulike fortellertradisjoner. At han, som i en av novellene her, veksler mellom dansk (!), nynorsk og heddals-dialekt (og det ut fra noen helt bestemte estetiske intensjoner), er bare ett, i og for seg banalt, eksempel på denne vekslingen.

Herbjørnsrud er i det hele tatt en uhyre tradisjonsbevisst forfatter. Av holdning regner han seg for kulturradikaler, men som bonde lever han nærmere jorda og tettere på bygdekulturen enn gjennomsnittsradikaleren. Han er en framskrittsmann som kjenner fortidas betydning - både på godt og vondt, som vugge og som gufs. Som sin åndsfrende Vinje er han både bonde og bymann. Eller heddøl og europeer, for den saks skyld. En edelgran podet på furu. I sin nye bok opptrer han igjen som den litterære kameleonen og maskeringskunstneren han alltid har vært. Det kunne skrives side opp og side ned om hvordan de nye tekstene knytter an til tidlige tekster, men la oss nøye oss med to raske observasjoner før vi tar en like rask kikk på de tre foreliggende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer