Blinkskudd

Torun Lian har teften for det vesentlige i skildringen av overgangsfasen mellom barn og voksen. Hun mestrer sjangeren til fingerspissene, og skaper atmosfærer det er lett å trives i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forplantningslæren står sentralt i «Ikke naken ikke kledt». Hovedpersonen Selma er snart tretten, og opplever livet som en transitt-tilværelse. Det er verken eller, både og. Hun er svært frustrert over venninnene Elin og Ingun, som har begynt å in-teressere seg for gutter og sminke. Selv vil hun holde seg langt unna den slags. En bitterhet over at mora døde da hun selv ble født, styrer mange av Selmas tanker. Hun har problemer med å godta farens nye kjæreste, og er sur og tverr som bare en tenåring kan være det. Hun har ikke tro på verken forelskelse eller kjærlighet, og vil heller vie livet sitt til viktige sysler, som å få nobelprisen. Men aversjonen og hardheten renner gradvis av henne.

Poetisk

Den sårbare vippeposisjonen Selma befinner seg i, fanges på en poetisk måte hos Lian.

Sinnstilstander og stemninger skildres dyptloddende, men med en språklig enkelhet og selvfølgelighet som kler ungdomsromanen som sjanger godt.

De inntrykksvare tenåringene så vel som voksenpersonene skildres med ømhet, og det er lett å bli glad i dem. Romanen er like morsom som den er poetisk. Tenåringenes noe klossete og hjelpeløse konfrontasjoner med omverdenen kaller på latteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer