Blir det for mye for oss?

Vi kan ikke ønske oss fri fra informasjon om rettssaken.

Selvfølgelig blir det for mye. Selvfølgelig får vi vite for mye, skriver Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
Selvfølgelig blir det for mye. Selvfølgelig får vi vite for mye, skriver Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: REUTERS/Fabrizio BenschVis mer

Vi som ikke er rammet personlig av tragedien, vi som bare lever sammen med de lidende, vi som bare er medborgere og bor i dette landet og hører hjemme her med vårt og våre - nå får vi sannelig stå løpet ut og tåle, lære, lide og tenke! Det er da det minste vi kan bidra med for at rett skal bli rett i dette landet. For at vi en gang i framtida skal få fred fra monsteret og komme oss videre som sivilisasjon.

Her sitter utreisende kvinner på Gardermoen, kvinner som skal feriere og hygge seg og sier at huff- det er altfor mye mediestøy omkring rettssaken mot ABB! Folk på gata, som det heter, og på Twitter og Facebook vitner om at mange ikke bare gruer seg, men fnyser av harme over hvor dominerende og visstnok spekulativt presse og media dekker terrorsaken. Den store kosen, golfferien og elvecruiset blir liksom ikke så hyggelig med alle disse reportasjene dag etter dag. De har fått nok, har de.

Hva hadde man ventet seg den 23. juli? Har man ennå ikke tatt inn over seg alvoret? 77 drepte, helt uskyldige mennesker på jobb og på politisk sommerleir skutt og bombet av en ung nordmann. Det var en massakre. En av de verste i moderne tid - i Norge, hos oss og utført av en av oss! Det er nå det skal ramme oss alle. Og det skulle også bare mangle.

Vel er media for meget. Det er det hver eneste dag. Men vi kan ikke få ånden tilbake på flaska. Vi kan ikke samtidig ta bølgen på VM-stadion, elske Melodi Grand Prix, juble over sport og spill og sitte klistret til Hotel Cæsar eller Downton Abbey, investere i flate, rullende og smarte skjermer for så samtidig å ønske privat frisone fra all moderne informasjon når noe blir alvorlig i tilværelsen.

Nå er det alvor. Nå gjør det vondt, skriver Ingeborg Moræus Hanssen (bildet). Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
Nå er det alvor. Nå gjør det vondt, skriver Ingeborg Moræus Hanssen (bildet). Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer

Hver og en av oss får prøve så godt han/hun kan å støtte opp under den rettergang som blir testen på vår felles sivilisasjon som rettsstat. Det er ikke media vi skal konsentrere oss om. Det vi skal bidra med er å verne om, respektere og styrke og støtte domstolen. Min bønn og mitt håp skal gå til juristene så vel aktorat som forsvar og dommere om at de sammen må bestå styrkeprøven.

Så får hver og en skille på hva vi kan tåle av kunnskap, hvor meget, når og om hvem. Voksne mennesker som i juli i fjor gikk i rosetog for sanne verdier får i all anstendighet stå rakrygget opp for en rettergang som avgjør grobunn for nettopp disse verdier i framtida.

For nå er det alvor. Nå gjør det vondt.