HELENE URI OG ARNE SVINGEN er nominert til Uprisen 2013 for boka de har skrevet sammen, «Din vakre jævel». Foto: Gyldendal
HELENE URI OG ARNE SVINGEN er nominert til Uprisen 2013 for boka de har skrevet sammen, «Din vakre jævel». Foto: GyldendalVis mer

Blir det holocaust eller sex på tvers av generasjonene

... som drar i land Uprisen 2013?

(Dagbladet:) Fremmedfrykt, fascisme, kjærlighet og erotikk, og fantasy, er stikkordene fra nominasjonene til Uprisen, som ble offentliggjort i dag.

Uprisen er prisen for den beste ungdomsboka i Norge. Nominasjonene og juryarbeidet er det ungdom selv som står for, men prisen er et samarbeid mellom Foreningen !les og Norsk litteraturfestival. 

Årets nominasjonsjury bestod av Marie Drønnen (15) fra Ålesund, Silje Benedicte Isebakke (14) fra Moss, og Vilde O. Loe (15) fra Ski. De har lest over seks hundre anmeldelser av femti bøker, skrevet av ungdom over hele landet.

- Treffer bredt På bakgrunn av disse anmeldelsene har juryen nominert et knippe bøker:
 
Ellen Fjestad: «Sammen skal vi holde himmelen»
Magne Hovden: «Åndejegerne»
Marianne Kaurin: «Nærmere høst»

Lars Mæhle: «
Fuck Off I Love You»
Arne Svingen og Helene Uri: «Din vakre jævel»

- Bøkene vi har valgt skiller seg tydelig ut, dette er de bøkene som er best likt og som har skapt mest engasjement, uttaler juryen i en pressemelding.

Uprisen har tradisjon for å oppdage bøker som går litt under anmeldernes radar. I fjor vant for eksempel serieromanen Dystopia III. Men i år er det bare Magne Hovdens fantasybok «Åndejegerne», som ikke har vært i søkelyset til Dagbladets anmeldere.

- Enormt engasjement - Vi har aldri fått inn så mange anmeldelser som nå, dette viser det enorme engasjementet som finnes blant ungdom for lesing, sier Kristine Isaksen, daglig leder i Foreningen !les i en pressemelding.

- Vi gleder vi oss til å høre hva elevene mener er den verdige vinneren av Uprisen 2013.

Ungdomsskoleelevene bestemmer De neste tre månedene skal nemlig seks ungdomsskoleklasser fra hele landet lese og vurdere de fem nominerte bøkene. Før Uprisen deles ut for syvende gang under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer torsdag 30. mai.

De seks klassene er Ajer ungdomsskole (Hamar), Rubbestadneset ungdomsskole (Hordaland), Sagene skole, Smestad ungdomsskole (Lillehammer), St. Fransiscus skole (Arendal) og Ås ungdomsskole.