DEBATT

Debatt: Klima

Blir det norsk karbonfangst

Karbonfangst er rimeligere enn elbilsatsingen og sammenliknbar med elfergesatsingen, men risikerer likevel å bli avvist som for dyr.

EUROPEISK SATSING: Det norske prosjektet vil dra i gang en bred europeisk satsing på karbonfangst, noe DNV GL mener er avgjørende for å få kostnadene ned, slik store volumer har dradd ned kostnadene på solenergi, vindenergi, batterier og elbiler, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix
EUROPEISK SATSING: Det norske prosjektet vil dra i gang en bred europeisk satsing på karbonfangst, noe DNV GL mener er avgjørende for å få kostnadene ned, slik store volumer har dradd ned kostnadene på solenergi, vindenergi, batterier og elbiler, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har det vært høynivåmøte mellom EU og Norge om karbonfangst og -lagring, med besøk fra EUs klimakommissær Cañete. I den anledning har både Norges regjering og EU bekreftet at de mener alvor med å realisere karbonfangst og lagring.

Ingen europeiske karbonfangst-prosjekter ligger så nær realisering som Fortum Oslo Varmes fangstprosjekt på Klemetsrud i Oslo, Norcems fangstanlegg på sementfabrikken i Brevik og Equinor, Shell og Total sitt lageranlegg i Nordsjøen.

Statsministeren slår imidlertid fast at prosjektet koster «mye penger», og må konkurrere mot samferdsel, forsvar, sykehus og utdanning. Den største utfordringen for det norske karbonfangst og -lagringsprosjektet er derfor trolig ikke av teknisk art, men å komme helskinnet gjennom regjeringens budsjettprosess for 2021.

Skal prosjektet overleve budsjettprosessen, må regjeringen finne en finansieringsmodell som får fram at kostnaden ved å utvikle karbonfangst og lagringsteknologien, slett ikke er høy per tonn fanget CO2, men sammenliknbart og lavere enn mye annen klimateknologiutvikling som Norge aktivt støtter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer