Spent som faen? Ari Behn kommer nå med ny bok, "Talent for lykke", på Kolon Forlag. Han sier at han gjerne vil si han ikke leser anmeldelser, men legger seg flat og innrømmer at han alltid kikker på dem til slutt. Nå, før stormen, føler han seg rolig. 

Foto: Jo Straube
Spent som faen? Ari Behn kommer nå med ny bok, "Talent for lykke", på Kolon Forlag. Han sier at han gjerne vil si han ikke leser anmeldelser, men legger seg flat og innrømmer at han alltid kikker på dem til slutt. Nå, før stormen, føler han seg rolig. Foto: Jo StraubeVis mer

Blir det seks på Ari?

Ari Behn er klar med kortprosasamlingen «Talent for lykke». Forfatteren lover å vurdere ny terning-tatovering dersom kritikerne triller en ny sekser.

(Dagbladet): - Man skal ikke bry seg om terningkast, ikke sant? Men så var jeg 26 år og med en gang jeg fikk en sekser, så tatoverte jeg faenskapet på armen. Den er skikkelig stor, også! Innimellom tenker jeg... Hvorfor gjorde jeg det?

Det avslører en lattermild Ari Behn som i dag kunne presentere sin rykende ferske samling fortellinger «Talent for lykke».

Det er forfatterens første novellesamling siden han brakdebuterte med «Trist som faen» i 1999. Den høstet strålende kritikk, deriblant den berømte sekseren som han fikk tatover på armen.

- Spørsmålet nå er om du ser humoren og går under nåla igjen dersom det blir seks på deg i morgen, for første gang på tolv år, Behn.

- Ehh. Ja. Det kan hende jeg gjør det. Som en meta-greie, ja, lover en munter Behn, som kan fortelle at tatoveringen i dag er «pakket inn» i andre tatoveringer.

- Ungene synes den er morsom, trøster han seg.

- Lykke er vanskelig. Ari Behn sier han føler seg rolig nå rett i forkant av bokutgivelsen, selv om han vet novellesamlinga vil bli sammenliknet med den forrige. Kanskje ikke så rart de vil holdes opp mot hverandre, igjen gir han oss korte, intense øyeblikksmøtene med skjebner, gjerne «landstrykerne og de forunderlige raringene», som han selv sier.

Selv antallet sider er nøyaktig det samme. Han sier han jakter smil gjennom tårer.

—Faktisk føler jeg en veldig ro. Jeg trives med å skrive et fortettet uttrykk. Flere av novellene har jeg hatt liggende i mange år, de har aldri sluppet taket i meg. For eksempel har jeg brukt materiale fra reiser jeg har gjort i Afrika, men de fleste skrev jeg under en intens periode i vår.

Behn går med på at mange av novellene er alvorstunge. Flere gir et bilde av skjebner som ikke slår seg til ro, som alltid vil videre, noe mer.

— Slik er det vel for mange.  Man blir hele tiden bombardert med forestillinger om hva som er det perfekte, hva lykke er, men lykke forstår man ikke når man har det. Man snubler, man ødelegger for seg selv, man skal alltid videre, alltid et annet sted.

- Å skjønne at det er NÅ, nå er jeg lykkelig, det er det vanskelige, sier Behn.

- Ser du dine egne lykkeøyeblikk, Behn?

- Jeg prøver. Jeg skjønner det i noen få øyeblikk. 

- Ikke selvbiografisk Ari Behn sier at mens han tidligere har lekt med sitt offentlige jeg i noveller, er det lite selvbiografisk innhold å spore denne gang.

- Før har jeg sagt at jeg ikke skrev om Anne-Kat. Hærland, ikke sant, men selvsagt gjorde jeg det, og det skjønte jo alle. Denne gangen er det ikke slik, sier Behn om eksen, programleder Hærland.

Skriver med selskap
Behn er hemmelighetsfull og vil ikke avsløre om han leser høyt undervegs og ber om råd fra kona prinsesse Märtha Louise, men han kan fortelle Dagbladet at skriver best med selskap.

- Jeg liker å ha folk rundt meg når jeg skriver. At det gås inn og ut av dører, i hagen, i huset. Jeg har ikke tenkt over det før, men jeg skriver faktisk best omgitt av bråk og støy. Med familie rundt, har jeg gode arbeidsøkter. Er vi på ferie sammen, skriver jeg godt de timene på morgenen barna er i ro, forteller han.

Les Dagbladets intervju med Ari Behn og anmeldelse av «Talent for lykke» i morgen.