Blir det Sverige, Russland eller Estland som vinner?

De er MGP-favoritter, men det går ikke alltid som bookmakerne melder.

1. SLOVENIA: Låt: «Here For You»
Artist: Maraaya

Maraaya består av ekteparet Marjetka og Raay, som kaster konfetti i været og gir oss noe fartsfylte, annerledes og lekent. En melodiøs og kjølig poplåt som lener seg forsiktig til elektroniske trommer og strykere. Dette er en låt som kan sanke stemmer - helt fortjent.

2. FRANKRIKE: Låt: «Here For You»
Artist: «N'oubliez Pas»

Feminin ballade sunget på fransk. Jeg forstår lite, men blir rørt og fylt av amour og stemningsfulle overtoner. Lisa Angell har en praktfull stemme med nyanser som pirrer hele veien hjem til deg, ce soir. Men det er likevel ikke nok til fransk seier.

3. ISRAEL: Låt: «Golden Boy»
Artist: Nadav Guedj

De europeiske MPG-finalene speiler lite lokalkoloritt. Det meste låter angloamerikansk, men Israel utgjør et unntak - selv om ikke det ikke er mye å skryte av. Dansbar etnopop gjør seg sikkert på en nattklubb i Tel Aviv, men ikke i mine ører.

4. ESTLAND: Låt: «Goodbye To Yesterday»
Artist: Elina Born & Stig Rästa

Her bobler det av forventing når deilige toner strømmer ut av høyttalerne. «Goodbye To Yesterday» er klassiske pop, smårøff og som løftes fram av et kledelig orkesterarrangement - framført av en sensuell duo. Pirrende og uimotståelig.

5. STORBRITANNIA: Låt: «Still In Love With You»
Artist: Electro Velvet

Landet som oppfant popmusikken tar oss ikke meg til sitt eget laboratorium, men til en forførerisk nattklubb med swingjazz. Der parrer de sine liflige toner med elektro. Det ligner ikke på noe annet vi får i finalen, utgjør et deilig avbrekk - men snuser ikke på pallplass.

6. ARMENIA: Låt: «Face The Shadow»
Artist: Genealogy

Et blandet kor med medlemmer fra ulike steder i verden: Genealogy byr på «Face The Shadow», en ballade som åpner forsiktig. Men denne orkesterpsykosen vrir seg over til å bli forutsigbar en bandsøl  om fred, samhold og kjærlighet og sånn.

7. LITAUEN: Låt: «This Time»
Artist: Monika Linkyt and Vaidas Baumila

En kjærlighetsduett kjevlet ut som feelgoodlefse. Like flat, ikke i nærheten så tørr - ja, faktisk smakfull. Et akustisk band er utgangspunktet for duetten, som blir krydret med korsang. Alt er smil, kos og ubekymret moro. Litt for påholden, men jeg tar meg i at høyrefoten holder takta.

8. SERBIA: Låt: «Beauty Never Lies»
Artist: Bojana Stamenov

Serbia sender ei matrone som med stemmeprakt, høy BMI og trøkk. Hun uttaler seg både om matlaging, strikking og sang - og vi tror hun behersker alt dette: «I am different and it's ok - here I am». Vokalsterk, men forutsigbar og pompøs orkesterballade.

9. NORGE: Låt: «A Monster Like Me»
Artist: Mørland & Debrah Scarlett

Da jeg hørte Mørland & Debrah Scarlett første gang, likte jeg låta, men syntes den var for stillestående. Den fikk terningkast tre - men i lys av alle de ballede jeg har lidd meg gjennom, hadde nok «A Monster Like Me» fortjent en firer. Håper de får mer trøkk i den.

10. SVERIGE: Låt: «Heroes»
Artist: Måns Zelmerlöw

Skal det bli Sverige, igjen? Naboene i øst er en stormakt når det kommer til pop. De trykker på de rette knappene og får det til å låte så enkelt og riktig. Måns Zelmerlöw synger en heliumsballong - en «rysare» - det som i mine ører det årets beste - sammen med Estland.

11. KYPROS: Låt: «One Thing I Should Have Done»
Artist: John Karayiannis

John Karayiannis synger om å «been there for you». Her står klisjeene i kø, men det funker. Vakkert og nedtonet synger han med troverdig tilstedeværelse. Denne akustiske balladen med følsomt og nennsomt strykerarrangement beveger og behager.

12. AUSTRALIA: Låt: «Tonight Again»
Artist: Guy Sebastian

Vi ønsker Australia velkommen med i vårt elskede europeiske musikalske samhold. Guy Sebastian framstår som en hoffleverandør med en gladlåt. Unggutten har en stemme myk som varm kviteseidsmør og her er det luftig popsoul å glede seg over.

13. BELGIA: Låt: «Rhythm Inside»
Artist: Loïc Nottet

«We're gonna rap up up tonight» synger unggutten, som blir solgt inn som en komplett, fullverdig artist. For en frekkhet! Hvem er det i en alder av 17. Gå hjem og vask stemmebåndene dine, gutt. Patetisk, minimalistisk og usjarmerende.

14. ØSTERRIKE: Låt: «I Am Yours»
Artist: The Makemakes

Fjorårets vinnerland og årets vertsnasjon, Østerrike, har stemt fram en veldressert trio, et soulrockband av det irriterende ordentlige slaget. Denne sukkersøte poplåta mangler framdrift og potens. Fy da, unge menn med hippiesveis uten potens, fins det noe verre?

15. HELLAS: Låt: «One Last Breath»
Artist: Maria Elena Kyriakou

Maria Elena Kyriakou er litteraturprofessor. Jo visst kan hun synge, men hun imponerer ikke. Få andre enn grekerne klarer å presse tonnevis av oppblåst patos inn en flortynn sang på tre minutter. Hold deg til undervisning og forskning, du professor.

16. MONTENEGRO Låt: «Adio»
Artist: Knez
En skikkelig møllestein i MGP-universet. «Adio» høres ut som en depressiv entoballade på et språk jeg ikke forstår. Den åpner vakkert med fele, som ballade skiller den seg ut, men selv om Knez er helt i hjemlandet, synker han til bunns.

17. TYSKLAND Låt: «Black Smoke»
Artist: Ann Sophie
Noen «Satellite»-vibber a la Lena Meyer-Landrut anno 2010 her? Men Ann Spohie har verken låta eller den frekke magien Lena var i besittelse av. Dette blir bare en slags nachspiel-remix av noe man kan være foruten - også kalt tidtrøyte på tysk. Hören Sie!

18. POLEN: Låt: «In The Name Of Love»
Artist: Monika Kuszyska

En langsom poplåt som er vel i overkant okestrert - et kjent knep når man skal skjule feil og mangler. Monika Kuszyska ser bedre ut enn hun høres ut, men sånn er det jo ofte i MGP-verden. Dette er først og fremst fryktelig kjedelig.

19. LATVIA: Låt: «Love Injected»
Artist: Aminata

Latvia går i en noe eksperimentell retning med Aminatas «Love Injected». Her er ting som pirrer, men som «kunstmusikk» blir det for banalt. Her forsøker man å lage et univers rundt en idé ikke ulikt Loreen, som vant for Sverige i 2012 - uten å nå opp.

20. ROMANIA: Låt: «De La Capat»
Artist: Voltaj

De europeiske MGP-finalene skal liksom forene og illudere kulturmessig brorskap. Forbasket løgn. De viser hvor stor avstand det er mellom oss. Når fem av Romanias tøffeste rockere serverer denne pompøse søppelballaden, er det bare å hoppe av.

21. SPANIA: Låt: «Amanecer»
Artist: Edurne

Overdådige og vakre Edurne synger om hjerte og smerte, løper syngende mot meg i rød kjole og får meg til å tro at jeg er 22 år: sterk som en tiger - høy som en falk. Storslått og voldsomt, trommer, orkester og kvinnesang. Alt er en illusjon, faen ta.

22. UNGARN: Låt: «Wars For Nothing»
Artist: Boggie

Det enkle kan være vakkert og virkningsfullt. Boglárka Csemer, eller Boogie, presenterer sang akkompagnert til gitar. Mer nakent blir det ikke. Dette låter greit, men medrivende er det langt ifra. Tror det ville passet bedre som allsang rundt leirbålet.

23. GEORGIA: Låt: «Warrior»
Artist: Nina Sublatti

Både navnet og dama pirrer. Videoen viser en kvinnelig kriger inspirert av «Game of Thrones» og den slags. Men, nei og nei, spar mine øreganger for maskinelle pauker og voldsomme følelser og et vokalmas som ikke fører noe godt med seg. Exit Georgia.

24. ASERBAJDSJAN: Låt: «Hour Of The Wolf»
Artist: Elnur Huseynov

Det året vi sendte Maria Haukaas Storeng til Beograd, deltok denne herren for Aserbajdsjan. Nå gjør han et nytt forsøk med en voldsom orkesterpop. Elnur forsøker seg på en Carl Espen, men har ikke hans oversanselige stemmeprakt.

25. RUSSLAND: Låt: «A Million Voices»
Artist: Polina Gagarina

Jo da, dette kan vi applaudere. Ikke at vi går ned i knestående på et russiskortodokst bønneteppe, men dette er storveis og real orkesterpop. Selv om Europa og Vesten vender Putin ryggen, skal vi ikke la det gå utover Polina Gagarina.

26. ALBANIA: Låt: «I'm Alive»
Artist: Elhaida Dani

Albania serverer en ballade det ikke er mulig å mislike. Men å gå så langt som å si at jeg elsker den, å nei. Vakre Dani i synger på engelsk om å leve. Det vil vi jo, nesten alle. Enkel, inderlig og litt gravalvorlig med økende intensitet.

27. ITALIA: Låt: «Grande Amore»
Artist: Il Volo

Italienere er best i mafiafilmer og på restauranter - og de får pluss for et par bil og mc-merker. Få land i verden er mer underutviklet når det kommer til populærmusikk enn nettopp Italia. Il Volo låter som en mellomting av Andrea Bocelli og Zucchero. Bør vi si mer.

«GRANDE AMORE»: Her blir det italiensk lidenskap: Il Volo låter som en mellomting av Andrea Bocelli og Zucchero. Bør vi si mer.
HØY BMI-FAKTOR UNDER STAKKEN: Serbia sender en skikkelig marengasmamma, Bojana Stamenov og melodien «Beauty Never Lies».
SNASEN DAMA: Forglemmelige toner, men for ei dame. Edurne for president.
HÔREN SIE: Tyske Ann Sophie skulle aldri vært i finalen.
HIPPER UTEN POTENS: Direktekvalifiserte østerrikske The Makemakes er ikke så kule og bra som de ser ut til.
LEKENT EKTEPAR: Maraaya er navnet på den slovenske duoen, som faktisk er et ektepar, som leverer til mer enn godkjent.
HER HAR VI VINNERNE: Elina Born & Stig Rästa kan til topps med «Goodbye To Yesterday». Årets beste, sammen med den svenske.
DEILIG DUFT: Electro Velvet fra Storbritannia byr på forløsende swingjazz som dufter av fordums storhet.
SEXY-MÅNS: Ingen tråkmons, men en sexy sak som pirrer eruohomsene så vel som kvinner. Sverige kan vinne i kveld.
PROFESSOREN: Maria Elena Kyriakou fra Hellas er professor. Skulle gjerne vært med på en forelesning.
BOOGIE OG BOGGIE, FRU BLOM: Ungarnsender Boggie, nei ingen låt, men artisten Boglárka Cseme har tatt dette forledende kunsternavnet.
THE GOLDEN BOY: Hva er det med israelske Nadav Guedj, alle elsker «Golden Boy» og gullgutten.
SPAR MINE ØREGANGER: Georgia og Nina Sublatti tar ikke hensyn.
FEMININ OG FORLOKKENDE: Ja, låta, altså: Lisa Angell synger «N'oubliez Pas», en feminin ballade sunget på fransk.
NED I KNEZTÅENDE: Knez synger «Adio» for Montenegro.
KLISJEER SOM FUNKER: John Karayiannis fra Kypros synger flott og klisjeene står i kø, men det funker.
IKKE HELT CARL ESPEN: Elnur Huseynov fra Aserbajdsjan forsøker seg på en Carl Espen, men har ikke hans oversanselige stemmeprakt.
KJÆRLIGHETSINJEKSJON: Latviske Aminata synger «Love Injected», hvem har ikke prøvd seg på dette?
LITAUEN: En deilig feelgoodlefse fra dette paret. Appualuderes.
INGEN JUBEL: «In The Name Of Love» med polske Monika Kuszyska - laaaangt unna U2-låta med samme navn.
INGEN SISTEPLASS: Vi tror at Kjetil Mørland og Debrah Scarlett får en helt grei plassering - sånn midt på, kanskje.
SØPPELBALLADE: Voltaj er et band du ikke vil høre om - fra Romania. Låta heter «De La Capat».
BEDRE ENN PUTIN: Vi liker Polina Gagarina langt bedre enn hennes president.
DET BLIKKET: - Ikke gi meg det blikket, kjære Elhaida. Jeg får ideer som ikke handler som musikk.
FRED, KJÆRLIGHET OG SÅNN: Bandet Genealogy fra Armenia mener det godt.
VELKOMMEN AUSTRALIA: Guy Sebastiansynger «Tonight Again», Australia er hermed en del av Europa.
VASK STEMMEBÅNDENE DINE, GUTT: Loïc Nottet med «Rhythm Inside», patetisk, minimalistisk og usjarmerende.