Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blir dette årets morsomste bok?

Lars Saabye Christensen griper tidsånden i «Norske stiler».

MORSOM: Lars Saabye Christensens nyeste bok er kun å få som e-bok. Den er vanvittig morsom lesning, mener anmelderen.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
MORSOM: Lars Saabye Christensens nyeste bok er kun å få som e-bok. Den er vanvittig morsom lesning, mener anmelderen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: «Er det ikke det som er poesiens mening? Den gir oss sjansen til å skjønne ingenting».

Fyndordet stammer fra Herbert Ankel. Han går på Vestheim realskole på Frogner i tiden 1967-69.

«Norske stiler» består av den veslevoksne og frittenkende Herberts nitten stiler skrevet i denne perioden. Det er vanvittig morsom lesning.

Utrolig morsom
«Norsk stil er en sosialdemokratisk genre som hadde sin gullalder i siste halvdel av sekstitallet», heter det i etterordet til boka.

Da har vi lest oss gjennom en fantastisk dikttolkning fra Jan Erik Volds «Kykelipi». Vi har fått vite hvorfor ærlighet ikke alltid varer lengst. Og at fordommer ifølge Herberts noe snirklede oppstyltede stil, er å «gjøre seg opp en mening og felle en før man vet hva man mener noe om og hva man dømmer».

image: Blir dette årets morsomste bok?

Saabye Christensen kan være utrolig morsom - uten at det blir flås.

Griper tidsånden
Det kommer fram her. Samtidig er han som kjent en sekstitallets Oslo-mann, og griper tidsånden i denne boka, der Herbert forteller om sin hobby, som er å samle korker. Om den ualminnelige alminnelige dagen da han trodde han fikk autografen til Per Borten — som ikke var Per Borten. Om trafikkulykker og at «tiden trenger trygg trafikk, som de gamle grekerne sa, der de lå i sivilisasjonens vugge».

Herbert bruker ustanselig ordtak feil (men først da gir det mening, vil nå jeg si), og tillegger de gamle grekere det meste.

Som at «fred er ei det beste, men at man noget vi»l. Noe Herbert er uenig i, for det kommer jo an på hva man vil. Dette til hans konservative klasseforstander Holger Ørekams fortvilelse. Hver av stilene avsluttes med Ørekams kommentarer, og Herbert får ikke uttelling for sin bramfrie nytenkning. Det gjør han av raddisvikaren Gregers, som forvirrer Herbert med å ville være kompis.

Ren e-bok
«Norske stiler» er Cappelen Damms første rene e-bok. Ikke unaturlig, kanskje. Saabye Christensen er en av forlagets mest sentrale forfattere, og stilene har allerede stått på trykk i bloggen Forlagsliv.no. Det begynte muligens som en upretensiøs lek. Kanskje det er derfor for det blir så bra.

Så bra at jeg tar meg i å ønske at jeg satt med boka sånn fysisk i hånden, og ikke måtte trykke meg nedover dette karrige e-bokformatet.

Men sånt er vel bare bakstreversk, og jeg får vokte meg vel for å bli som Ørekam.

Alternativt kunne de mange sitatene byttes ut mot ibsenske klokheter nedover Karl Johan. Da kunne vi humret oss gjennom Oslos gater.          

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!