Blir dette tidenes mest rånete norske film?

Se trailer til bilfilmen «Børning».

(Filtermagasin.no): Sånn sett bort fra «Fast & Furious», så var bilfilmen nok sterkest på 80- og 90-tallet, med «Cannonball Run», «Smokie and the Bandit»-serien, og en og annen «Convoy».

I norsk filmfauna har derimot det vært litt blodfattig på bilkjøringsfronten, sånn med unntak av «Flåklypa Grand Prix» selvsagt.

Men 13. august blir det endring på det. Da får den norske bilfilmen «Børning» premiere på kino.

— Tiden er inne for å lage en skikkelig bilfilm i Norden, som også er morsom, sier filmens produsent, John M. Jacobsen.

Stjernespekket rolleliste Børning» har tatt mye inspirasjon fra nettopp «Cannonball Run» når den omhandler et langtgående bilrace — selv om det her er fra Oslo til Nordkapp, ikke fra kyst til kyst i USA.

Det fører til intriger, drama, og selvsagt mye asfaltsliting langs smale norske veier — fra spillefilmregidebutant Hallvard Bræin, som unnfanget ideen.

I hovedrollen finner vi Anders Baasmo Christiansen, og i birollene rundt ham har vi blant annet Otto Jespersen, Jenny Skavlan, Sven Nordin, Marie Blokhus, samt Henrik Mestad og Steinar Sagen. Manuset er av Linn-Jeanethe Kyed, som også stod bak historien i tidligere Oscar-nominerte «Tuba Atlantic».

Smertefull prosess Det er kanskje på tide at vi får flere bilfilmer her til lands, som et av — ganske sikkert — få land som hadde rånebilsminnemarkeringer ved «Fast & Furious»-stjerna Paul Walkers dødsfall i fjor.

— Det har jo aldri blitt laget en skikkelig bilfilm i Norden. Spørsmålet var «klarer vi å lage en slik?». En film som holder en slik standard som man forventer fra en ny film i dag. Vår gamble var at vi ville klare å få det til, sier Jacobsen.
Det norske gatebilmiljøet har vært en sentral del av filminnspillingen, som har vært veldig aktiv på Facebook. Til Rushprint har Bræin tidligere sagt at han tror at det er undervurdert hvor stort det bilinteresserte publikummet i Norge er.

Innspillingen har faktisk gått fra Oslo til Nordkapp, noe som er en uvanlig stor lokasjon for et slikt prosjekt. Jacobsen beskriver det som vanskelig:

— Det er egentlig det jeg kan si om det. Krevende. Filmen er blitt dritfin, men det har vært mye smerte i prosessen.

Også danskene har kastet seg på bilfilmbølgen — «Lev stærkt», med norske Jakob Oftebro i en av hovedrollene, får premiere i slutten av juni.

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.