Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Skikkethet

Blir du en dårligere vernepleier om du jobber som modell?

Noen forstår fremdeles ikke at en kvinne er en like god omsorgsperson og er like mye verdt selv om hun viser at hun har en seksualitet.

SEKSUALITET: Aud Jektvik mener en kvinne er en like god omsorgsperson og er like mye verdt selv om hun viser at hun har en seksualitet. Foto: Privat
SEKSUALITET: Aud Jektvik mener en kvinne er en like god omsorgsperson og er like mye verdt selv om hun viser at hun har en seksualitet. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Kristin Spitznogle skrev lørdag i Dagbladet om vernepleierstudenten Lene Antonsen, som jobber som nakenmodell ved siden av studiene. Studenten har nylig blitt meldt til en nemnd som skal vurdere om hun er skikket til å jobbe som vernepleier.

Da jeg først leste om saken tenkte jeg at det å snakke om skikkethet kan være bra. Det å reflektere rundt egne valg og hvordan de påvirker ens yrkesutøvelse kan være nyttig. Spitznogle peker også på dette med kritisk selvrefleksjon, men vi har ulike meninger om hva som bør skje videre. Jeg syns det er drøyt å påstå at Antonsen har tatt en offerrolle og viser lite evne til selvrefleksjon ut fra noen få sitater. Vi vet at media kan stille ledende spørsmål og sette ting på spissen. Det å ikke straks si fra seg jobben sin på grunn av at man skal få vurdert sin skikkethet er naturlig, spesielt om man er uenig i at det å jobbe som modell gjør en uskikket. Noen ville kanskje gjort som Spitznogle og sluttet, men det må være ens eget valg.

Jeg kan ikke se at det å jobbe som modell vil gjøre Antonsen til en dårligere vernepleier enn andre. Det jeg syns er interessant å diskutere er hvordan det at hun er modell kan føre til utfordringer for henne på arbeidsplassen. Hore- og madonnamyten sitter fremdeles hardt i. Noen forstår fremdeles ikke at en kvinne er en like god omsorgsperson og er like mye verdt selv om hun viser at hun har en seksualitet.

Mange helse- og sosialarbeidere utsettes for seksuell trakassering eller overgrep på jobb. I en undersøkelse fra FAFO oppgir en av fem helsearbeidere at de har opplevd seksuell trakassering fra pasienter. Dette kan være alt fra nærgående blikk, kommentarer og blotting til uønsket berøring eller voldtekt.

Mennesker av alle kjønn kan utsettes for seksuell trakassering på jobb, men det er ikke til å komme ifra at kvinner (og særlig unge, vakre kvinner) i større grad blir seksualisert i vårt samfunn. Det at man har valgt å tjene penger på at man er attraktiv betyr ikke at det er fritt fram for å kommentere eller trakassere.

Som kvinnelig ansatt blir man dessverre noen ganger tildelt skylden for at brukere trakasserer. Å skylde på offeret er like lite ok når noen blir trakassert på jobb som ellers. Om brukeren er tilregnelig eller ikke, psykisk utviklingshemmet eller ikke, så er det aldri greit å trakassere en ansatt. Arbeidsgiver må ta ansvar for at arbeidsmiljøet er trygt, og at brukere og ansatte blir ivaretatt om noe skulle skje.