Blir «Fakta på torsdag» en høyre-oase i en venstrevridd debattørken?

Komiker Dag Sørås spør.

NYTT TV-PROGRAM: Ole-Martin Ihle (t.v.) og Jon Hustad skal lage «Fakta på torsdag» på TV2, også kjent som «Facebook-Høyres tv-program». Foto: Steinar Buholm
NYTT TV-PROGRAM: Ole-Martin Ihle (t.v.) og Jon Hustad skal lage «Fakta på torsdag» på TV2, også kjent som «Facebook-Høyres tv-program». Foto: Steinar BuholmVis mer

TV-DEBATT: I en stand up-rutine om gjengmentaliteten i politiske ideologier, argumenterer den amerikanske komikeren Chris Rock for at alle som har en overbevisning som innebærer at de vet hva de mener om en bestemt sak før de har hørt argumentene for det motsatte synet, er idioter.

Etter mitt skjønn er det en høflig måte å si at folk flest er idioter på. Det skal nemlig mye til for å få folk til å skifte politisk tilhørighet, først og fremst fordi ideologi mer er et resultat av personlighetstrekk enn av rasjonelle resonnement.

Facebook-Høyres tv-program
Til høsten kommer TV2 med debattprogrammet «Fakta på torsdag», som ifølge skaperne Jon Hustad og Ole-Martin Ihle skal fungere som «Facebook-Høyres tv-program», og dermed fylle et tomrom som visstnok eksisterer. I en promovideo på internettstedet Vimeo sier Hustad at de vil være «Norges eneste aktualitetsprogram som ikke er venstrevridd», og jeg merker allerede at jeg ser fram til å få et alternativ til rabiate marxister som Oddvar Stenstrøm.

Det er uansett påfallende at Hustad legger så tydelig vekt på høyre-venstre akser i sin programbeskrivelse, spesielt med tanke på at han i 2010 uttalte til Klassekampen at han «gir jamt faen i høyre-venstre akser».

Hustad hyller også Norge som et egalitært samfunn, samtidig som han sier at han vil være stolt om programmet kan bidra til at velferdsstaten blir bygd ned, så dette kan bli fascinerende underholdning i selvmotsigelsens tegn. Og jeg blir selvsagt nødt til å se på.

Politisk korrekt ukorrekthet
Ta dette med velferdsstaten. Jeg har en nærmest instinktiv forkjærlighet for hele ideen, men om noen kan få meg til å reflektere over min noe ukritiske holdning til dette konseptet, så er det utelukkende positivt.

INSPIRATORER?: Debattprogrammet «Bullshit!» ble ledet av komikerne Penn & Teller, og tok for seg aktuelle spørsmål fra et tydelig liberalistisk ståsted. (Foto: AP / NTB Scanpix)
INSPIRATORER?: Debattprogrammet «Bullshit!» ble ledet av komikerne Penn & Teller, og tok for seg aktuelle spørsmål fra et tydelig liberalistisk ståsted. (Foto: AP / NTB Scanpix) Vis mer

Ihle og Hustad sier de er klare for bråk, men det er åpenbart mange som deler deres ideologiske grunnsyn. Deres påstand om at «media er nokså politisk korrekt» er i seg selv en nokså politisk korrekt uttalelse, og jeg er spent på hvilke marginaliserte meninger det er de skal bringe fram i lyset.

Påfølgende debatt og enkelte hysteriske utspill vil uansett bare være et sunnhetstegn for et slikt program, og drahjelp i kulissene fra folk som Harald Eia skader selvsagt heller ikke. Jeg håper bare det passes på at det ikke blir for mye motsvar til Hustad i programmet, slik at han reiser seg og forlater debatten som han gjorde under Litteraturfestivalen i 2009. Men det kan redaksjonen uansett fikse i klippen.

Opplæring i hersketeknikker?
Videre føler jeg at venstresiden har mye å lære av høyresiden når det kommer til framtoning, i hvert fall om Hustad er en representativ figur. På det lille promoklippet til «Fakta på torsdag» har han en belærende og nedlatende holdning til sitt stakkars intervjuobjekt (stortingsrepresentant Gorm Kjernli fra AP), og som hersketeknikk fungerer dette helt utmerket. Det er også ekstremt irriterende for alle som er uenige med Hustad, og oppløftende og bekreftende for hans meningsfeller.

Jeg har ved flere anledninger kjent på begge følelsene når jeg har sett programmet «Bullshit with Penn & Teller!», da jeg veksler mellom stående applaus og selvskading alt etter tematikken de tar for seg.

Ideologi som psykologi
Utgangspunktet for «Fakta på torsdag» er Hustads påstand om at «penger fra staten er heroin», og at «staten elsker å kaste penger etter folk». Og selv om dette høres ut som et klassisk konservativt utsagn med bevisst provoserende tilsnitt, så ligger det nok mer bak.

Forskning som journalist Chris Mooney viser til i boka «The Republican Brain» dokumenterer forskjellene i personlighet og kognitiv stil mellom venstre- og høyrevridde mennesker, og han argumenterer for at politisk ideologi handler mer om psykologi og personlighetstrekk enn rasjonelt begrunnede standpunkter. Så mens folk på venstresiden for eksempel er mer åpne for nye ideer, så verdsetter deres ideologiske motparter på høyresiden i større grad tradisjoner. Og der den ene siden har større kapasitet for nyansert tenkning, er den andre siden bedre organisert og mer bestemt.

At plasseringen på det politiske spektret i bunn og grunn skyldes hjernekjemi er en kontroversiell tanke, men selv om dette er brede generaliseringer, så sier det noe interessant om hvorfor folk kan være skeptiske til å få sine politiske overbevisninger utfordret. Det kan nemlig føles som om det er hele personligheten som settes under lupen.

Det er derfor jeg tror Ihle og Hustads program kan ha en viktig funksjon. Det eneste jeg setter spørsmålstegn ved er altså påstanden om at dette vil være en oase i ørkenen av venstrevridde program.

Bedre enn Fox News
Fremskrittspartiet gikk i fjor ut og etterlyste en norsk utgave av tv-kanalen Fox News, noe som var en åpenbart dårlig idé, da Fox er utildekket partilojal propaganda, og minst syv studier har konkludert med at deres seere er de minst informerte i USA. Et debattprogram som «Fakta på torsdag» høres mer spennende ut, da jeg har såpass tiltro til de involverte at jeg tror det vil bli intelligent underholdning.

Jeg håper også Hustad ikke nedtoner sine selverklærte «ny-reaksjonære trekk», så får jeg heller prøve å kontrollere selvskadingsimpulsene som garantert vil komme. Hustad og co. er i det minste ærlige om sitt politiske utgangspunkt, og det er atskillig mer forstyrrende å se journalister påberope seg det som i realiteten er en uoppnåelig objektivitet, enn å se noen fremme et klart budskap. Hvor enn selvmotsigende det budskapet måtte være.

Hustad snakket nylig i et intervju varmt om sin far som var bonde, og uttalte at han lager «Fakta på torsdag» til hans ære. Og det var da det slo meg at det sikkert er en kjerne av sannhet i det nye programmet hans: Staten elsker å kaste penger etter folk, og penger fra staten er som heroin. Bare spør verdens mest subsidierte bønder. Jeg ser uansett fram til å få min psykologi utfordret i høst.

Dag Sørås er standupkomiker. På bloggen sin beskriver han seg dessuten som «gladateist, misantropisk humanist, usikker bedreviter og tacoelsker».

PERSONLIGHET OG POLITIKK: I boka «The Republican Brain» argumenterer journalisten Chris Mooney for at forskjellen på høyre- og venstrevridde mennesker handler om grunnleggende personlighetstrekk.
PERSONLIGHET OG POLITIKK: I boka «The Republican Brain» argumenterer journalisten Chris Mooney for at forskjellen på høyre- og venstrevridde mennesker handler om grunnleggende personlighetstrekk. Vis mer