Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Blir forbanna om de ikke får spille

40 000 svenske barn spiller for mye.

 • Alt om spill!
 • Spilltips til jul
 • Spillblogg
 • Diskuter spill(Dagbladet.no): For mye dataspill betyr 35 timer eller mer med spilling i uka, og det er 40 000 11- til 16-åringer som spiller like mye som andre jobber, skriver den svenske avisa Dagens Nyheter (DN).

  Mange av barna sier i undersøkelsen at ikke klarer å stoppe

  - Sterk lesning


  Det er foreningen Fair Play som har spurt svenske barn og ungdommer om spillvanene. Seks prosent av de over 2000 spurte svarte at de spiller 35 timer eller mer i uka.

  - Dette er ingen vitenskapelig undersøkelse. Men resultatet er ganske representativt. Dette er sterk lesning, sier, Per Hamid Ghatan, hjerneforsker ved Karolinska Institutet og styremedlem i Fair Play, til DN. Han mener at disse tallene betyr av det må forskes mer på barns spillvaner.

  Foreningen arbeider for det de kaller rent spill, med det mener de nei til blant annet spillavhenginghet, overdreven vold og nedsettende holdninger i dataspill.

  - Aggressiv


  - Barna får abstinens om de ikke spiller. De blir rastløse og aggressive, sier Elisatbeth Junttila i foreningen Hem och skola til DN. Hun har selv en sønn på 17 som hun mener overdriver spillingen.

  - Min sønn sier «jeg må bli ferdig først». Det tar ofte flere dager, vi har voldsomme konflikter. Det er en evig kamp, sier hun.

  Mer forskning


  Uansett så må det forskes på hva som skjer med barn som spiller for mye. Blir de smartere, dummere? Går det utover skolen, og så videre.

  Ghatan sier til DN at det finnes japansk forskning som viser at dataspill styrker intelligensen og trener barna for et fremtidig yrkesliv.

GTA:</B> Grand Theft Auto: San Andreas er et glitrende spill det er vanskelig å rive seg bort fra. Men er det farlig?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media