Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blir framstilt som idiot

TROMSØ (Dagbladet): Anonymt i kinosalen sitter Atle Midttømme (39) og ser seg sjøl framstilt som en illeluktende, ubehjelpelig tulling i Svalbards villmark. - Jeg føler meg krenket og misbrukt, sier Midttømme til Dagbladet.

Den nederlandske filmen «Når lyset kommer» samler fulle hus under Tromsø-festivalen. Atle Midttømme har en vond smak i munnen. I ett år bodde han sammen med nederlandske Helen van der Laan i fangsthytta på Svalbard. De var kjærester.

Forholdet tok slutt, og den nederlandske jenta skrev bok fra polarlandet. Allerede i boka ble Atle framstilt i et svært dårlig lys, i filmen er han blitt enda mer sær og primitiv.
Fangstmannen fra Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag nevnes ikke med navn, men ingen andre enn Atle kan være modellen for den hjelpeløse filmskikkelsen Lars. Helen van der Laan var bare en vinter på Svalbard, stoffet er hentet fra livet med den norske fangstmannen.

- Jeg vil ha fram at det likevel ikke er en film om meg, jeg er ikke slik, sier Atle Midttømme.

Klønete idiot

I går inviterte han til lysbildeforedrag etter filmvisningen. Han viste bilder fra fangstlivet for å balansere inntrykket av det tøffe Svalbard-livet. Atle Midttømme har overvintret i fangsthytta i 12 sesonger.
I filmen er hovedfiguren en klønete idiot.
- En slik person klarer ikke overleve i ensomhet på Svalbard. Der oppe har du bare deg sjøl å stole på. Går noe galt, må du kunne reparere det, ellers havner du fort i alvorlig trøbbel, forklarer daglig leder Arne Kristoffersen i Svalbard Wildlife Service, som så filmen sammen med Atle i går kveld.

Selskapet organiserte filmopptakene på Svalbard. Filmselskapet klarte ikke gjøre opp for seg, som kompensasjon har Svalbard Wildlife Service fått alle rettigheter til filmen.

Til Svalbard

Arne Kristoffersen er også Atles gode kamerat, og havner i en vanskelig dobbeltrolle når han skal selge en film som framstiller en venn i et dårlig lys.

- Derfor prøver vi også å få fram at stoffet i filmen nok er hentet fra forfatterens liv med Atle, men personen i filmen er ikke Atle, understreker Arne Kristoffersen.

Atle Midttømme reagerer på mange av scenene i filmen. Fangstmannen plundrer med å få fyr på propanapparatet, han har ti tommeltotter og fikser ikke noe. For en fangstmann med 12 år på Svalbard er slikt en enkel sak.
I filmen har fangstmannen fjernsyn i hytta si. Atle hadde selvfølgelig ikke det. Fangstmannen skyter sel som svømmer i sjøen. Dette skjer heller ikke i virkeligheten.

Om et par uker skal «Når lyset kommer» vises på Svalbard. Svalbard Wildlife Service vil prøve å få den satt opp på norske kinoer.

SVALBARD-VENNER: De vil gjerne balansere inntrykket av det tøffe Svalbard-livet, Arne Kristoffersen og Atle Midttømme.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media